ua en ru

На світовий ринок вперше надійшов газ з туркменського сектора Каспію

Вперше в історії на світовий ринок став надходити газ з туркменського сектора Каспію, повідомив на засіданні уряду керівник Державного агентства з управління і використання вуглеводневих ресурсів при президентові Туркменістану Ягшигельди Какаєв. За його словами, проект освоєння морських родовищ Туркменістану на початковому етапі передбачає можливість експорту до 5 млрд куб. м газу в рік, а в перспективі - до 10 млрд куб. м.

В даний час на туркменському шельфі Каспію розробляється "Блок 1" на умовах СРП малайзійською компанією Petronas. Розвідані запаси вуглеводнів на контрактній території морського "Блоку 1" оцінюються приблизно у 75 млн т нафти і конденсату, а також 245 млрд куб. м природного газу. У липні компанія ввела на морському узбережжі газопереробний завод і газовий термінал.

До недавніх пір Росія була головним покупцем туркменського газу. Відносини між країнами зіпсувалися після того, як в квітні 2009 р. на газопроводі Середня Азія - Центр-4 (САЦ-4) стався вибух.

За даними аналітиків, у минулому році Туркменістан експортував 21 млрд куб. м блакитного палива, з яких 10 млрд поставлялося в Росію, 7 млрд - в Іран, 4 млрд - в Китай.