ua en ru

На Кіпрі заморожені активи чотирьох екс-чиновників з оточення Януковича на 5 млн дол., - ЗМІ

В рамках санкцій Європейського Союзу на Кіпрі заморожені активи колишніх українських чиновників на суму 1,5 млн євро і 3 млн дол.

В рамках санкцій Європейського Союзу на Кіпрі заморожені активи колишніх українських чиновників на суму 1,5 млн євро і 3 млн дол. Про це Deutsche Welle повідомили у кіпрському Підрозділі з боротьби з відмиванням грошей (MOKAS).

Зокрема, заморожені рахунки чотирьох осіб, які входять до ухваленого у березні санкційного списку ЄС.

Як зазначає видання, заморожені активи включають кошти як на банківських рахунках фізичних осіб, так і на рахунках компаній. Про повернення цих грошей в Україну поки не йдеться.

"На Кіпрі наразі не відкрито жодних кримінальних справ за підозрою у відмиванні грошей. Це може статися, якщо Україна передасть нам конкретні обвинувачення проти осіб, чиї рахунки заморожено", - пояснили DW у Підрозділі з боротьби з відмиванням грошей.

Кіпрські правоохоронці зазначають, що з України досі не надходив запит про міжнародну правову допомогу, на підставі якого можна було би спільними зусиллями кіпрських і українських слідчих розслідувати справу про відмивання грошей.

"Ми отримували від Генеральної прокуратури України запити на отримання інформації щодо низки фірм та рахунків. Однак слідство в Україні щодо відповідних кримінальних справ дотепер перебуває на початковій стадії і не дозволяє заявити фігурантам про підозру", - зазначила співрозмовниця DW у MOKAS. Лише на фінальній стадії слідства, коли буде висунуто обвинувачення, пояснюють у відомстві, можна буде говорити про початок розслідування правоохоронними органами Кіпру. Таке розслідування стало би передумовою для можливого повернення грошей в Україну, зазначили у Підрозділі з боротьби з відмиванням грошей.

Нагадаємо, у березні 2014 р. ЄС ухвалив санкційний список проти екс-чиновників з оточення Януковича через підозри у заволодінні державними коштами. У цьому списку, зокрема, окрім самого Януковича перебувають його два сини, а також найближче оточення екс-Президента з числа колишніх урядовців і бізнесменів. Тринадцять фігурантів цього списку, у тому числі екс-прем'єр Микола Азаров, колишній генеральний прокурор Віктор Пшонка та наближений до родини Януковича бізнесмен Сергій Курченко, позиваються нині у Суді ЄС, вимагаючи розморозити їхні рахунки.