ua en ru

На індійських прикордонників напали бойовики з угрупування "Лашкар-і-Тайба", - неофіційні дані

Напад на індійських прикордонників скоїли бойовики терористичного угруповання "Лашкар-і-Тайба" за підтримки військовослужбовців пакистанської армії, передає індійський телеканал IBN з посиланням на повідомлення джерел. При цьому, згідно з інформацією обізнаних осіб, в атаці на індійських військових брало участь спеціальне крило радикального ісламістського угруповання "Лашкар-і-Тайба" - її "особливий прикордонний батальйон, що складається із спеціально навчених бойовиків, які проводять терористичні атаки на кордоні при підтримці пакистанської армії.

Як стверджують джерела у військових колах, подібна атака могла бути здійснена тільки після ретельного вивчення місцевості і графіка пересування індійських військовослужбовців, що передбачає тривалу підготовку теракту. Спочатку бойовики прикордонного батальйону "Лашкар-і-Тайба" йдуть на розвідку і тільки після цього дають "наводку" пакистанським військовослужбовцям, вважають експерти.

У Міністерстві оборони Індії заявили, що напад на індійський прикордонний пост скоїли 20 осіб у пакистанській військовій формі.

Влада Пакистану тим часом заперечують свою причетність до вбивства п'яти індійських прикордонників у штаті Джамму і Кашмір, що знаходиться під управлінням Індії. Представник збройних сил країни заявив, що військові Пакистану не "відкривали безладного вогню" в районі спірного кордону.

Раніше Індія звинуватила владу Пакистану в провокації на кордоні. Згідно з версією індійських властей, пакистанські військові "проникли на індійські території і напали із засідки" на індійський військовий патруль у районі Пунч.
Подібні інциденти "не сприяють спробам нормалізувати або навіть поліпшити відносини з Пакистаном і ставлять під сумнів недавні ініціативи уряду Пакистану", - заявив головний міністр Кашміру Омар Абдулла.

Інцидент стався лише через кілька днів після того, як Пакистан звернувся до Індії з офіційною пропозицією відновити мирні переговори з врегулювання ситуації навколо Джамму і Кашмір. Попередній раунд переговорів був перерваний після того, як в цьому регіоні було знайдено обезголовленим індійський військовий.

Джамму і Кашмір, на який претендують обидві сторони, залишається осередком напруженості вже впродовж 60 років і став причиною кількох воєн між Пакистаном та Індією.