ua en ru

На тлі арешту Євтушенкова відтік капіталу може досягти 120 млрд дол

Зовнішньополітичні ризики і ситуація навколо АФК "Система" можуть спровокувати прискорення відтоку капіталу з Росії, визнало Міністерство економічного розвитку Росії. За підсумками 2014 року він може на 20 млрд дол перевищити офіційний прогноз в 100 млрд дол, вважає заступник міністра Олексій Ведєв.

Зовнішньополітичні ризики і ситуація навколо АФК "Система" можуть спровокувати прискорення відтоку капіталу з Росії, визнало Міністерство економічного розвитку Росії. За підсумками 2014 року він може на 20 млрд дол перевищити офіційний прогноз в 100 млрд дол, вважає заступник міністра Олексій Ведєв.

Мінекономрозвитку менше місяця тому переглянуло свій прогноз відтоку капіталу з Росії в поточному році, підвищивши його з 90 млрд дол до 100 млрд дол. Але зовнішньо - і внутрішньополітичні ризики можуть розширити діапазон відтоку до 90-120 млрд дол, заявив вчора заступник міністра економічного розвитку Олексій Ведєв.

Центробанк оцінює відтік капіталу в цьому році на рівні 90 млрд дол, розраховуючи, що у другому півріччі його темпи істотно знизяться. За друге півріччя чистий відтік капіталу може скласти близько 20 млрд дол, за оцінкою Центробанку.

"Та частина відтоку, що не була обумовлена фундаментальними факторами і була пов'язана з сплеском невизначеності в економіці і на фінансових ринках, в основному припала на березень 2014 року. У II кварталі темпи відтоку приватного капіталу різко знизилися, а в червні 2014р., за оцінкою, був зафіксований невеликий чистий приплив капіталу", - говорилося в опублікованому 16 вересня Банком Росії доповіді про грошово-кредитній політиці. Оцінка Ведєва була зроблена "в тому числі з урахуванням ситуації навколо АФК "Система", зниження її капіталізації", - уточнив чиновник.

Арешт голови ради директорів компанії Володимира Євтушенкова не зробить великого впливу на фактичний відтік капіталу, не згодні експерти.

"Ситуація з "Системою" має велике психологічне вплив на ринок, але з точки зору обсягу відтоку капіталу вплив буде не дуже велика, тому що багато інвесторів вже до цього пішли з ринку", - говорить головний економіст Альфа-банку Наталія Орлова. Не розглядає арешт Євтушенкова як фактор відтоку капіталу і економіст ВТБ Капіталу Володимир Количев.

Економісти вважають, що в другому кварталі 2014 року головною причиною відтоку капіталу стане фактичне закриття ринку зовнішніх запозичень для компаній і банків.

"Займати не зможуть не тільки ті, хто потрапив під санкції, але й інші структури - запозичення будуть дуже дорогими. При цьому банки і компанії виплачують свої зовнішні борги, на четвертий квартал припадає значна частка таких виплат", - вважає директор Центру макроекономічних досліджень Юлія Цепляєва.

"Головне питання відтоку капіталу - скільки потрібно буде заплатити за боргами", - погоджується Орлова.

При цьому в нову оцінку відтоку, озвучену Ведєвим, експерти вірять більше, ніж офіційний прогноз. За базовим сценарієм Цепляєвої відтік капіталу за підсумками року збігається з верхньою межею від Мінекономрозвитку в 120 млрд дол. Такий прогноз у Орлової. Володимир Количев з ВТБ Капіталу вважає, що відтік капіталу буде трохи вище 100 млрд дол.

"Може бути. 110 дол або 120 млрд дол", - уточнює він.

Нагадаємо, 16 вересня засновник АФК "Система" Володимир Євтушенков затриманий і поміщений під домашній арешт у справі "Башнефть". Слідство підозрює його в легалізації майна, здобутого злочинним шляхом.