ua en ru

На Донбасі заблоковано 22 машини з гумпомощью, - штаб Ахметова

Колона вантажівок з гуманітарною допомогою, призначеною населенню Донбасу, заблокована на одному з блок-постів неподалік від міста Курахове. Про це на брифінгу заявила координатор гуманітарного штабу Ріната Ахметова Римма Філь.

За її словами, в рамках 12-го гуманітарного рейсу вдалося доставити в зону АТО 60 вантажівок з харчами. Але 22 машини, що везуть 400 тонн продуктів залишаються на блок-посту.

"Вчора представники батальйону "Дніпро-1" заявили, що вантаж не вистачає документів, - повідомила Філь. - Ми привезли новий пакет документів. До документів зараз претензій немає. Вранці бійці оглянуто вантаж, зняли його на відео. Нам сказали почекати ще годину. Але дозволу слідувати далі водіям не дали і понині. Затримання вантажівок змусило нас тимчасово призупинити програму "Допоможемо дітям", в рамках якої сім'ї з дітьми до двох років отримують спеціальне дитяче харчування та підгузники".

В гуманітарному штабі не розуміють причини затримання продуктової допомоги для мирних жителів Донбасу. "Вже чотири місяці колони вантажівок з "гуманітаркою" рухаються по одному і тому ж маршруту, маючи однотипний набір документів. Всього щомісяця в Донецьку і Луганську області завозиться близько 500 тисяч продуктових наборів. Якщо допомога буде заблокована, півмільйона дорослих і близько 40 тисяч дітей змушені будуть голодувати", - наголосили у штабі.

"Спроби політизувати питання надання гуманітарної допомоги - неприпустимі. Це їжа для дітей, для пенсіонерів", - підкреслила Філь.
В гуманітарному штабі відзначають, що волонтери суворо контролюють, щоб продуктові набори надходили лише тим, хто має на них право. З-за цього і розширення "географії" допомоги відбувається досить складно. Приміром, штабу так і не вдалося домовитися про організацію пункту видачі наборів в місті Макіївка. Мешканці населеного пункту продовжують їздити за продуктами в Донецьк. Видачею допомоги займаються тільки співробітники групи СКМ і футбольного клубу "Шахтар".

Штаб заявляє про готовність сприяти створенню окремих моніторингових груп, які б здійснювали додатковий контроль над поставками, що відбуваються в рамках гуманітарних конвоїв Фонду Ахметова, а також допомогли виробити єдині правила доставки і роздачі допомоги.
"Ми повністю відповідаємо за вантаж, за продукти харчування, - підкреслила Філь. - Мета Ріната Ахметова - допомогти мирним мешканцям Донецької та Луганської області пережити війну. Не шукайте у нашій роботі підтексту. Його немає".

Гуманітарний штаб звернувся до керівництва країни, головам правоохоронних органів з проханням розібратися в ситуації, щоб негайно розблокувати постачання продовольства. За словами волонтерів, на Донбасі вже зафіксовані неодноразові випадки смерті від голоду, майже половина населення недоїдає, з кожним днем ситуація стає все більш критичною.