ua en ru

Н.Георгієв: Економіка Молдови швидко відновлюється після кризи

Економіка Молдови швидко відновлюється після кризи, підтвердженням чому служить зростання валового внутрішнього продукту країни в 2010 р. на 7%. Таку заяву зробив голова оціночної місії Міжнародного валютного фонду Микола Георгієв на зустрічі з виконуючим обов'язки президента Молдови, головою парламенту Маріаном Лупу, повідомляє РБК. Н.Георгієв закликав владу Молдови продовжити розпочаті реформи для відновлення економіки підкресливши, що МВФ надасть країні всю необхідну допомогу.
Спад ВВП Молдови в 2009 р. склав, за уточненими даними, 6%. Раніше Національне бюро статистики Молдови приводило дані про спад ВВП в 6,5%. Офіційні, попередні дані щодо динаміки ВВП в 2010 р. в Молдові ще не оприлюднені. Прем'єр-міністр Молдови Володимир Філат заявив, що зростання ВВП республіки в минулому році склало 7%.
Оціночна місія МВФ працюватиме в Молдові до 16 лютого 2011 р.
Трирічна програма МВФ з Молдавією була затверджена 29 січня 2010 р. Вона передбачає фінансову підтримку Молдавії в загальному розмірі 369,6 млн спеціальних прав запозичення (СПЗ) - (близько 574 млн дол.), з яких 120 млн СПЗ (близько 180 млн дол. ) вже були перераховані. Наступний транш кредиту в рамках програми, у розмірі 50 млн СПЗ (близько 77 млн дол.), буде наданий Молдові після завершення другого огляду програми. Половина кредиту надається за допомогою розширеного механізму кредитування, який передбачає нульову процентну ставку до кінця 2011 р., 5,5-річний пільговий період, і термін погашення в 10 років. Решта суми надається за допомогою механізму розширеного фінансування, який передбачає процентну ставку, рівну базовій ставці СПЗ (на даний момент - 1,27% річних), термін погашення в 10 років і пільговий період в чотири з половиною роки.