ua en ru

М.Азаров: Україна підніме питання перегляду газових контрактів із РФ сьогодні на переговорах із В.Путіним

Україна підніме питання перегляду газових контрактів з Російською Федерацією (РФ) сьогодні на переговорах із прем'єр-міністром РФ Володимиром Путіним в ході сьомого засідання Комітету з питань економічного співробітництва Українсько-російської міждержавної комісії. Про це сьогодні заявив, відкриваючи засідання Кабміну, прем'єр-міністр України Микола Азаров, передає кореспондент РБК-Україна.
"Угода на постачання газу в Україну не може нас влаштовувати. Реалії ринку змінилися, а тому базове значення і формула визначення ціни потребують перегляду", - заявив М.Азаров.
Крім того, за його словами, Україна у 2010 р. приєдналася до Європейської енергетичної хартії та прийняла закон про ринок газу. Таким чином, змінилося нормативне поле.
"В силу цього, угода, укладена попереднім урядом, зараз не відповідає чинному законодавству України. Це реалії, які не можна проігнорувати", - наголосив М.Азаров.
Тому, на переконання М.Азарова, потрібно "шукати компроміс із російськими колегами". Крім того, М.Азаров нагадав, що Євросоюз підтримав ініціативу України про проведення трьохсторонніх переговорів між Україною, Росією та ЄС про спільну роботу на газових ринках.
На думку М.Азарова, така співпраця стане гарантією безперебійного постачання російського газу до Європи.
"Трьохстороння співпраця може стати довготерміновою і продуктивною, якщо ми визначимо обсяги споживання газу Європою протягом наступних двох десятиліть, які обсяги постачання забезпечить Росія, і які обсяги транзиту може надати Україна. Тоді ми будемо знати, куди йти і вкладати кошти", - запевнив М.Азаров.