ua en ru

М.Азаров: Уряд не втручається у виборчий процес і прийме будь-які результати виборів

Український уряд не втручається у виборчий процес і має намір прийняти будь-які результати виборів у місцеві органи влади. Про це на зустрічі з іноземними спостерігачами заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров, передає кореспондент РБК-Україна.
"Ми прийшли у владу завдяки вільним демократичним виборам. Тому принципово ставимо дотримання таких найвищих стандартів демократії. Ми цілком і повністю довіряємо вільному вибору наших громадян. Уряд України не втручається у вибори і прийме будь-які результати волевиявлення нашого народу, тому що кінцевий результат цих виборів - це, перш за все, збереження політичної стабільності ", - зокрема, підкреслив прем'єр-міністр.
За його словами, для забезпечення прозорих і чесних виборів до органів місцевої влади чинний уряд і парламент підготували законодавчу базу і забезпечили неухильне дотримання цього законодавства.
А за ініціативою Президента парламентом було внесено зміни в закон про вибори, який ліквідував перешкоди для всіх політичних партій, і тепер вони можуть приймати участь у виборах.
М.Азаров нагадав, що згідно з внесеними змінами, виборчі комісії в України формуються за пропорційним принципом. Також у зміненому законі про вибори були враховані рекомендації Ради Європи, висновки місії ОБСЄ, рекомендації Конгресу місцевих і регіональних влад ради Європи, в результаті чого було повернено змішану систему виборів до місцевих органів влади.
"Ми також внесли проект змін до закону про державний реєстр виборців, одночасно проведена величезна юридична робота зі створення баз даних державного реєстру. Згідно з вимогами закону, 11 жовтня органи ведення державного реєстру виборців передали попередні списки виборців у територіальні виборчі комісії, вони уточнені, і сьогодні , як визначено законом, не пізніше ніж за 2 дні до голосування, органи ведення держреєстру передають остаточні списки територіальним виборчим комісіям ", - зазначив М.Азаров.
Крім того, за словами М.Азарова, "влада практичними діями забезпечила прозорість виборчого процесу, рівність її учасників та вільне змагання політичних сил", - зазначив прем'єр-міністр, додавши, що "уряд своєчасно і на 100 відсотків профінансував усі витрати, пов'язані з організацією виборів і відповідно було здійснено належне фінансово-технічне забезпечення 12 тис. територіальних і 32 тис. дільничних виборчих комісій".
Бюлетені, за словами глави Кабміну, були виготовлені на замовлення і під контролем тервиборчкомів, для чого "347 поліграфічних підприємств друкували бюлетені, і їх охороняли 774 працівника міліції, які забезпечували недоторканність бюлетенів". Також, за словами М. Азарова "територіальні виборчі комісії взяті під цілодобову охорону необхідною кількістю співробітників органів внутрішніх справ".
"Все це забезпечує дотримання закону, виключить маніпуляцію з документами, тиск на виборчі комісії", - резюмував