ua en ru

М.Азаров: Курс гривні в 2011 р. залишиться близьким до урядового орієнтиру в 7,95 за 1 дол

Курс гривні в 2011 році залишиться близьким до урядового орієнтиру в 7,95 за 1 дол. Про це прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив в інтерв'ю агентству Reuters.
"Ті параметри, які ми заклали в макроекономічному прогнозі, в тому числі і курс, ми будемо витримувати, і для цього у нас є всі підстави", - заявив М. Азаров, зазначивши, що нинішня волатильність пов'язана з "кон'юнктурною" поведінкою учасників ринку.
Нагадаємо, котирування гривні знизилися в середу до 14-місячного мінімуму 7,9950/1 дол., що змусило Національний банк України (НБУ) в четвер і п'ятницю, після двотижневої перерви, відновити інтервенції американської валюти по курсу 7,9850/1 дол.
"Це такі ситуації, які більше пов'язані з кон'юнктурною поведінкою агентів ринку, ніж з фундаментальними проблемами. Ніяких фундаментальних проблем немає", - сказав М.Азаров.
За його словами, міжнародні резерви Нацбанку зросли до рекордного показника 38,5 млрд дол. і дозволяють згладжувати тимчасові курсові коливання. Крім того, уряд сподівається до кінця року домовиться з Росією про зниження ціни на газ, що буде сприяти скороченню дефіциту зовнішньої торгівлі.
"Сукупність багатьох чинників говорить про те, що профіцит валютного рахунку у нас все-таки буде, а це основа для стабільності нашої грошової одиниці", - підкреслив прем'єр-міністр.
У той же час він зазначив, що влада має намір дотримуватися гнучкої курсової політики, що підтримує експорт: "Ми повинні також відслідковувати ситуацію на валютному ринку, сировинних ринках, це дуже важливо, і коригувати, якщо необхідно нашу політику. Ми повинні завжди думати про те, що наша продукція повинна бути конкурентоспроможною на ринку".