ua en ru

М.Азаров: Економічні збитки України внаслідок Чорнобильської катастрофи становлять 180 млрд дол

Прем'єр- міністр Микола Азаров звернувся до громадян України у зв'язку з 25-ми роковинами катастрофи на Чорнобильській АЕС. Звернення прем'єр-міністра розміщене на офіційному урядовому порталі.
"Минає двадцять п'ять років з часу аварії на Чорнобильській АЕС - катастрофи планетарного масштабу, яка за декілька секунд назавжди змінила долі сотень тисяч людей. Унаслідок вибуху на Чорнобильській АЕС забруднено радіонуклідами більш як 145 тис. кв. км території України, Білорусі та Російської Федерації. В Україні статус постраждалих мають понад 2,2 млн осіб, з яких 255 тис. - учасники ліквідації наслідків аварії. З 27 квітня 1986 р. з міст Прип'яті та Чорнобиля евакуйовано близько 91 тис. людей", - йдеться у зверненні.
За словами М.Азарова, усі роки незалежності держава приділяла проблемі постійну увагу: було переселено з радіоактивно забруднених територій більше 27 тис. сімей, побудовано десятки нових населених пунктів - місць компактного переселення постраждалих, прокладено сотні кілометрів газових мереж, водопроводів, інших комунікацій.
Прем'єр-міністр зазначив у зверненні, що економічні збитки України внаслідок Чорнобильської катастрофи становлять близько 180 млрд дол. За його словами, Україна протягом останніх 20 років самостійно фінансує витрати на подолання наслідків аварії. Питома вага витрат на ці цілі в різні роки сягала 10 відсотків загальних видатків Державного бюджету України.
"І тільки зараз, після проведення Київського саміту з безпечного та інноваційного використання ядерної енергії і донорської конференції світова спільнота зібрала близько 550 млн євро на будівництво нового безпечного укриття над пошкодженим енергоблоком Чорнобильської АЕС", - йдеться у зверненні.