ua en ru

Мюнхенська конференція: глава Литви закликала ЄС бути більш терплячим до України

Мюнхенська конференція: глава Литви закликала ЄС бути більш терплячим до України Фото: Грібаускайте висловилася в підтримку України

Даля Грібаускайте вважає мінські домовленості досі актуальними

Президент Литви Даля Грібаускайте вважає мінські домовленості досі актуальними, і закликала Європу бути більш терплячою до України. Про це вона заявила на Мюнхенській конференції з безпеки, передає DW.

"Мінські домовленості є мертвими з тієї точки зору, що Росія їх не виконує. Проте вони не є мертвими політично, адже вони були погоджені всіма сторонами, і ми досі покладаємося на їхні положення у відносинах із Росією", - зазначила Грібаускайте.

При цьому вона не розчарована досягненнями України за три роки після Майдану.

"Я пам'ятаю мою країну 27 років тому - наскільки було важко реформуватися та практично створювати нове суспільство. Для України це ще важче, бо вона перебуває у велетенських економічних проблемах, а також на її території точиться війна. Тож ми маємо бути терплячими та дати їй більше часу та підтримки", - переконана глава Литви.

Грібаускайте також прокоментувала слова віце-президента США Майка Пенса, який запевнив у відданості Дональда Трампа НАТО та Європі.

"Ми були впевнені ще вчора та позавчора, без виступів. Адже ми знаємо, що трансатлантичні відносини важливі для обох сторін, і це є стрижнем безпекового елементу на міжнародному рівні. Тож нема нічого несподіваного, це і мало так бути", - сказала литовський лідер.

Вона також додала, що її країна задоволена тим, що робить нова адміністрація США в регіоні.

Нагадаємо, раніше віце-президент США Майкл Пенс на Мюнхенській конференції-2017 заявив, що Росію необхідно притягнути до відповідальності за ситуацію в Україні.