ua en ru

У МВФ заявили про необхідність прискорити реформи в Білорусі

У МВФ заявили про необхідність прискорити реформи в Білорусі Фото: Пітер Долман (facebook.com belmarket.by)

Мінськ хоче реалізовувати економічну політику МВФ, але більш повільно

У Міжнародному валютному фонді (МВФ) заявили про необхідність прискорити реформи в Білорусі. Про це розповів глава місії МВФ по Білорусі Пітер Долман в інтерв'ю DW.

"МВФ на чолі з Долманом з 26 жовтня по 9 листопада провела в Мінську щорічні консультації. По завершенні роботи місії Долман похвалив білоруські влади через ряд кроків у напрямку, рекомендованому МВФ", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією видання, глава МВФ по Білорусі також розповів про розбіжності, через які переговори про нову кредитну програму для Білорусі заморожені.

"У ході роботи місії пройшли консультації з питань економічної політики. По багатьом напрямкам наші позиції збігаються. Уряд РБ хоче реалізовувати рекомендовану МВФ економічну політику, але більш повільно", - заявив Долман.

За його словами, у Білорусі спостерігається становлення економічного зростання, прогноз МВФ на поточний рік - до 1,7 %. Ріст обумовлений і поліпшенням зовнішньоекономічних умов, і змінами у макроекономічній політиці, яка проводиться владою протягом останніх двох з половиною років.

"Але ми вважаємо, що необхідно прискорити і поглибити реформи. Зокрема, в бюджетно-податковій політиці. Також і в секторі держпідприємств, де ми як і раніше спостерігаємо системні проблеми. Вони породжують перекоси у розподілі економічних ресурсів, що негативно позначаються на конкурентоспроможності та ефективності", - резюмував Долман.

Він підкреслив, що підтримка держсектора протягом багатьох років спричиняє збільшення держборгу і робить вразливою господарську систему в цілому.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна почала антидемпінгове розслідування щодо імпорту кухонної солі з Білорусі.