ua en ru

МВФ виділив 9 найбільших банків світу з проблемною рентабельністю

МВФ виділив 9 найбільших банків світу з проблемною рентабельністю Фото: МВФ визначив 9 проблемних банків світу (фото з відкритих джерел)

У список увійшли банки єврозони та Азії

Міжнародний валютний фонд виділив дев'ять найбільших фінансових установ світу, у яких незабаром можуть виникнути проблеми з рентабельністю. Про це свідчать дані опублікованого огляду світової економіки на 2017-2018 роки.

За прогнозом МВФ, ці банки і банківські групи на даний момент уразливі як у короткостроковій, так і в середньостроковій перспективі.

Як повідомляється, в цей список увійшли фінансові інститути, на які припадає близько третини світових активів, а саме, Citigroup, Societe Generale, UniCredit Group, Deutsche Bank, Barclays, Standard Chartered, Sumitomo Mitsui Financial Group, Mizuho Financial Group і Mitsubishi UFJ Financial Group.

Згідно з галузевим прогнозами експертів МВФ, в 2019 році прибутковість власного капіталу кожного з цих банків буде нижче 8% (раніше МВФ визначив 8% як вартість власного капіталу).

У своєму дослідженні фонд аналізував стан 30 міжнародних банків, які Рада фінансової стабільності (FSB) вважає системно значущими для світової економіки.

Крім того, аналізуючи перспективу розвитку світової економіки, фонд зазначив, що її зростання може уповільнити надлишкова боргове навантаження і перегрів фінансових ринків, у зв'язку з чим процес нормалізації грошово-кредитної політики по всьому світу може сповільнитися.

МВФ також оцінив потенційні наслідки триваючого збільшення заборгованості і тривалого зростання цін на ризикові активи. На думку експертів фонду, до 2020 року кредитні спреди будуть швидко розширюватися в зв'язку з пробиттям критичних рівнів заборгованості. В результаті посилиться тривога інвесторів у зв'язку зі стійкістю боргового навантаження.

Якщо це станеться, пояснюється у звіті, падіння цін на акції може досягти 15%, а житло може подешевшати на 9%. Рецесія, яка може стати наслідком цих подій, буде не настільки глибокою, як спад після світової фінансової кризи 2008 року. Найбільше, як очікує МВФ, постраждають держави єврозони.

Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд дав позитивний прогноз для розвитку як найбільших економік світу, так і для глобальної світової економіки.