ua en ru

МВФ вимагає від НБУ відмовитися від обов'язкового викупу "рекапіталізаційних" ОВДП за їхньою номінальною вартістю, - проект меморандуму

МВФ домагається від України скасування законодавчої норми, що вимагає від НБУ обов'язкової викупівлі Нацбанком "рекапіталізаційних" ОВДП за їхньою номінальною вартістю. Таку вимогу закріплено у проекті Меморандуму про економічну та фінансову політику (МЕФП), погодженому українською стороною та місією МВФ за результатами її роботи в Києві з 1 по 14 лютого 2011 р., текст якого є у розпорядженні dt.ua.
"З метою захисту незалежності Національного банку ми скасуємо закон, згідно з яким облігації, випущені з метою рекапіталізації банків, підлягають обов'язковій викупівлі НБУ за номінальною вартістю (попередній захід)", - такою є обіцянка уряду в проекті меморандуму.
Нагадаємо, для збільшення статутних капіталів трьох рекапіталізованих державою банків ("Укргазбанк", "Родовід Банк" і банк "Київ"), були випущені облігації внутрішньої державної позики (ОВДП; на загальну суму близько 17,2 млрд грн), які і були внесені в статутники банків. Надалі Нацбанк мав викупити їх за номінальною вартістю.
Справа в тому, що ця норма, затверджена антикризовим законом у листопаді 2008 р., повинна була припинити свою дію з початку нинішнього року. Однак її чинність було відновлено грудневими законодавчими нововведеннями.
А оскільки існування цієї норми ставить під сумнів операційну незалежність НБУ, українська влада має її скасувати до моменту виділення наступного траншу, тобто, до кінця березня-середини квітня.