ua en ru

МВФ не вимагав від уряду України підвищувати тарифи ЖКГ, - Клименко

Отримання кредиту від Міжнародного валютного фонду (МВФ) дозволить Україні уникнути дефолту, але призведе до значного погіршення рівня життя громадян. Так, за оцінками екс-міністра доходів і зборів та засновника ініціативи "Відновлення Донбасу" Олександра Клименка, це погіршення компенсується тільки після початку зростання економіки через 1-2 роки.

На своїй сторінці в соцмережі Facebook політик підкреслює, що МВФ не висуває прямої вимоги підвищення тарифів на комунальні платежі для населення, а чекає від уряду скорочення дефіциту НАК "Нафтогаз" до нуля до 2017 р.

"Скоротити дефіцит "Нафтогазу" також можна було б шляхом кардинального зниження витрат цій держкомпанії, значна частина яких має корупційну складову, а також перекриттям схем споживання комерційними підприємствами дешевого газу українського видобутку, призначеного для населення. Але замість цього уряд віддав перевагу в черговий раз залізти в кишені до своїх громадян", - пише Клименко.

Нагадаємо, згідно з прийнятими урядом рішеннями, українців чекає значне підвищення комунальних платежів вже з 1 квітня: зростання цін на газ складе 285%, ціна теплової енергії зросте на 67%.

Крім того, уряд має намір скоротити видатки бюджету за рахунок скорочення бюджетників на 3%, у тому числі держслужбовців на 20%. Будуть урізані пенсії працюючим пенсіонерам, скасовано частину пільг при достроковому виході на пенсію буде поступово підвищуватися пенсійний вік - на 6 місяців щороку протягом 5 років. При цьому індексація пенсій відкладається до 2016 р.

Реформи торкнуться і сферу освіти: кількість Вузів буде скорочено з 802 до 317, середньоосвітніх шкіл - на 5%. У податковій сфері буде збережений додатковий податку на імпорт (в розмірі 5% і 10% в залежності від групи товарів), а також з 2016 р. введено ПДВ для сільськогосподарського сектору.

Зміцнити систему банківського нагляду уряд має намір шляхом проведення посилених перевірок найбільших банків і запровадження необмеженої фінансової відповідальності власників банків за збитки в результаті кредитування пов'язаних осіб При цьому зберігаються валютні обмеження і паралельні обмінні курси, бо на стабільність гривні поки що розраховувати не варто.

"Не треба ілюзій, це не реформи. Зниження державних витрат і заморожування доходів населення самі по собі не дають економічного зростання, а є тільки відкладанням поточних проблем "у довгий ящик".

Результативність виконання цілей Меморандуму з МВФ буде залежати від ефективності боротьби з корупцією та розвитку ситуації на Донбасі. Без досягнення явних результатів з цих питань вжиті заходи призведуть лише до подальшого зубожіння населення, але не дозволять залучити інвесторів і забезпечити економічне зростання", - підкреслює Клименко.

Нагадаємо, сьогодні Україна очікує на рішення МВФ про надання першого траншу кредиту.