ua en ru

МВФ рекомендує створення колегій антикорупційного суду з суддями без суддівського досвіду

МВФ рекомендує створення колегій антикорупційного суду з суддями без суддівського досвіду Фото: Руслан Князевич (УНІАН)

У законопроекті наразі вказано, що хоча б один суддя у складі колегії повинен мати суддівський досвід

Міжнародний валютний фонд (МВФ) рекомендує створення колегій антикорупційного суду з суддями без суддівського досвіду. Про це у коментарі РБК-Україна розповів голова комітету з питань правової політики Руслан Князевич.

"Цього хоче МВФ. Щоб не було суддів (з досвідом роботи суддею, - ред.) у трійці суддів, які будуть сидіти у складі колегії. Зараз у законопроекті прописано, що хоча б один з них має мати суддівський досвід. Вони ж хочуть, щоб це були колишні професори та науковці, щоб без суддів це робили. Зараз дискусія з цього приводу. Для мене це було дуже несподівано, тому що я навпаки вважаю, що суддя хоча б один мав би бути. Ця людина хоча б має досвід. Він хоча б розкаже цим двом, що таке рішення, як його писати", - розповів Князевич.

За його словами, це питання не було проголосовано під час комітету у понеділок.

"Треба зараз шукати якісь варіанти. Це може бути проблема. Чи ми допускаємо, що в колегії суддів не буде жодного колишнього судді", - зазначив нардеп.

Парламентар додав, що комітет також не визначився стосовно кількості суддів. Наразі законопроектом передбачено, що до складу Антикорупційного суду увійде 35 суддів.

"Стосовно кількості суддів, комітет не визначився з цього приводу. Ми також передали це питання на дискусію", - сказав він.

Нагадаємо, раніше Князевич зазначив, що питання можливості накласти вето на недоброчесних кандидатів на посади суддів антикорупційного суду громадською радою міжнародних експертів, а також можливість знімати це вето при голосуванні залишилося гостро дискусійним через недовіру до рішень Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ).