ua en ru

МВФ закликав Президента Франції Франсуа Олланда уповільнити темпи посилення бюджетної політики

МВФ заявив, що економічні реформи у Франції здійснюються недостатньо ефективно, щоб зупинити довгостроковий спад і скоротити високий рівень безробіття до кінця поточного десятиліття.

МВФ заявив, що економічні реформи у Франції здійснюються недостатньо ефективно, щоб зупинити довгостроковий спад і скоротити високий рівень безробіття до кінця поточного десятиліття, повідомляє "Росія 24".

МВФ закликав Президента Франції Франсуа Олланда уповільнити темпи посилення бюджетної політики наступного року, щоб уникнути повторного економічного спаду. Тим самим фонд засумнівався в тому, що почався новий цикл зростання.

"Беручи до уваги той факт, що зростання економіки залишається нестійким, французькому уряду слід було б послабити прийняті заходи", - наголошується в щорічному огляді МВФ. Також валютний фонд попередив про значні наслідки для сусідніх держав, у разі якщо темпи економічного зростання Франції сповільняться.

Ряд французьких економістів звинуватили Президента Олланда в тому, що він видає бажане за дійсне і заявляє про кінець кризи. Патрік Артус з Natixis зазначив, що недавні ознаки стабілізації в значній мірі обумовлені поповненням запасів і до часткового оздоровлення слід ставитися з настороженістю. Observatoire Economique заявив, що політика скорочення витрат, що проводиться економічним і валютним союзом, може призвести до дефляції у Франції в наступному році. МВФ прогнозує, що рівень безробіття зросте в 2014 р. до 11,6% і не опускатиметься нижче 10,6% протягом п'ятирічного президентського терміну Франсуа Олланда. У випадку якщо цей похмурий прогноз підтвердиться, позиціям Олланда буде завдано нищівного удару. Президент звернувся до нації з проханням судити про нього по тому, як він "зігнув криву безробіття".

Валютний фонд заявив, що проблема скорочення дефіциту бюджету має бути вирішена за рахунок урізання соціальних витрат, а не введення нових податків, які "є одними з найвищих за міжнародними стандартами і тому перешкоджають залученню інвестицій і створенню робочих місць". При Олланді дві третини бюджетних поповнень йшли за рахунок податків.

У 2014 р. Францію чекає незначний економічний підйом після дворічного спаду, максимальне зростання в 1,9% буде досягнутий в 2018 р.

Зазначимо, що Президенту-соціалісту поки не вдалося виконати майже жодного зі своїх економічних обіцянок на 2013 р. - від зростання економіки на 0,8% до скорочення бюджетного дефіциту і збільшення ВВП на 3%. Однак найактивніше Олланда критикують за те, що йому не вдалося добитися обіцяного створення робочих місць.

ВВП Франції, за оцінками Єврокомісії, зросте цього року на 0,1% після нульового зміни в 2012 р. А безробіття виросте до 10,7% з 10,3% в 2012 р.

Зазначимо, що в рейтинговому агентстві Standard & Poor's вважають, що в єврозоні склалася вкрай небезпечна ситуація. На думку експертів, влада багатьох європейських країн не зможуть провести реформи щодо скорочення держвитрат на тлі зростання безробіття та соціальної напруженості.

"Збереження високого безробіття в Італії, Іспанії, Франції та ряді інших країн надалі загрожує соціальним вибухом. Владі доведеться піти на компроміс в політиці скорочення витрат", - сказав в інтерв'ю німецькому виданню Neue Osnabrcker Zeitung глава підрозділу рейтингового агентства S&P в Німеччині Торстен Хінрікс.