ua en ru

МВФ може призупинити програму фінансування України

МВФ може призупинити програму фінансування України Фото: Ніна Южаніна

МВФ припинить програму у разі реєстрації парламентським комітетом проекту податкової реформи

Міжнародний валютний фонд (МВФ) готовий призупинити програму фінансування України, якщо парламентський комітет з питань податкової та митної політики внесе до Верховної Ради свій проект податкової реформи, розроблений депутатами, експертами та представниками бізнесу. Про це РБК-Україна заявила голова комітету Ніна Южаніна, яка сьогодні зустрічалася з постійним представником фонду в Україні Жеромом Ваше.

"Він прийшов з категоричною заявою і рекомендував не вносити у парламент на реєстрацію законопроект зі змінами до Податкового кодексу, інакше МВФ буде змушений зробити заяву, що концепція не погоджується з прийнятими раніше рішеннями і програма буде припинена", - розповіла Южаніна.

Нагадаємо, комітет розробив свою версію податкової реформи, в той час як Мінфін досі не надав відповідний законопроект. Сьогодні члени комітету планували зареєструвати свій законопроект у парламенті, однак Ваше звинуватив депутатів у передвиборчому популізмі. Тому, як уточнює Южаніна, прийнято спільне рішення перенести оприлюднення документа на понеділок, після того, як пройдуть вибори.

За підрахунками Мінфіну, комітетська реформа обійдеться бюджету втратами в обсязі понад 200 млрд грн. Депутати пропонують значне скорочення податкових ставок, зменшення податкових органів та автоматизацію процесів.

Урядова версія, згідно презентації, передбачає встановити більшість ставок на рівні 20%. Ці зміни загрожують зниженням доходів бюджету на 60 млрд грн.

Зазначимо, у Мінфіні очікували, що обговорення двох моделей податкової реформи, запропонованих міністерством і профільним комітетом Верховної Ради України, завершиться в листопаді 2015 р.