ua en ru

МВФ пропонує держпідприємствам нести відповідальність за результати роботи

МВФ пропонує держпідприємствам нести відповідальність за результати роботи Фото: Міжнародний валютний фонд

Для загального керівництва та контролю держпідприємств повинні бути створені незалежні поради директорів

Міжнародний валютний фонд (МВФ) рекомендує державним підприємствам створити механізми корпоративного управління, і взяти на себе відповідальність у випадку незадовільних результатів роботи. Також повинна бути укріплені бюджетна та фіскальна дисципліна, йдеться у звіті фонду "Реформування управління та нагляду за державними активами", опублікованому днями і датованому березнем 2015 року.

За даними звіту, на даний момент уряд виступає одночасно і акціонером, і джерелом фінансування, і регулятором, і органом контролю, і замовником, і постачальником для державного сектора економіки.

Тому, реформи в державному секторі повинні бути спрямовані на те, щоб забезпечити виконання відповідними регулятивними органами своїх функцій щодо зменшення кількості випадків монопольної поведінки, сприяння конкуренції і ринкової ефективності.

Ці кроки повинні привести до зростання податкових надходжень і більшої ясності щодо рівня перерахування дивідендів, який можна очікувати від сектора.

Для виконання функцій загального керівництва та контролю за підприємствами і організаціями держсектора повинні бути створені незалежні поради директорів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що МВФ підтримує зниження ставок ЄСВ.