ua en ru

МВФ поки не готовий надати Угорщині новий кредит, - Лагард

Угорській владі необхідно продемонструвати "реальні кроки" по стабілізації національної економіки та проведенню ефективної фінансової політики. Тільки після цього Міжнародний валютний фонд (МВФ) буде готовий почати переговори з Будапештом про можливе надання європейській державі фінансової допомоги. З такою заявою виступила сьогодні, 13 січня, директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард, передає VestiFinance.
Крім того, Лагард також зазначила, що угорській владі варто почати проведення узгодженої політики, яка б не йшла врозріз з нормами Євросоюзу (ЄС).
Сьогодні вночі у Вашингтоні проходили дискусії між керівництвом МВФ і представниками угорської влади. За підсумками переговорів міністр національного розвитку Угорщини Тамаш Феллегі заявив, що якомога швидший запуск переговорів відповідає інтересам МВФ, а також дозволить заспокоїти хвилювання на ринках. "Ми повністю розуміємо і згодні з думкою експертів з МВФ з приводу того, що Угорщині потрібно активно боротися з кризою і зміцнювати довіру ринків. Результатом цього стане вихід країни на шлях сталого економічного розвитку", - зазначив Феллегі.
Крім того, угорський міністр також погодився з думкою Лагард про те, що Будапешту варто усунути існуючі розбіжності з європейськими партнерами. За словами Феллегі, він уже домовився про зустріч з представниками ЄС наступного тижня. В ході консультацій сторони намагатимуться знайти консенсус і вирішити конфлікти.
Головним каменем спотикання між Будапештом і Брюсселем стало питання про контроль над діяльністю угорського Центробанку. Нове законодавство передбачає передачу главі держави і уряду права на узгоджене призначення заступників керівника ЦБ. До останнього часу лише глава ЦБ Андраш Сімор мав право вирішувати, з ким працювати. На думку скептиків, своїми поправками до законодавства угорське керівництво позбавить незалежності Центробанк. В результаті цього ЦБ позбудеться можливості приймати зважені незалежні рішення і стане керуватися наказами з уряду.
Нагадаємо, в 2008 р. Угорщина уникла банкрутства завдяки кредиту в 20 млрд євро, виділеного ЄС,МВФ і Світовим банком.