ua en ru

МВФ планує включити Україну в програму пост-моніторингу угоди stand-by

Міжнародний валютний фонд планує включити Україну в програму пост-моніторингу угоди stand-by, чий термін дії закінчився 27 грудня 2012 р. Таке рішення ухвалила рада МВФ без офіційних обговорень 26 липня 2013 р.

Міжнародний валютний фонд планує включити Україну в програму пост-моніторингу угоди stand-by, чий термін дії закінчився 27 грудня 2012 р. Таке рішення ухвалила рада МВФ без офіційних обговорень 26 липня 2013 р.

МВФ відзначив, що станом на 30 червня 2013 р. розмір непогашеного кредиту України становить 5,27 млрд SDR (близько 8 млрд дол.), що становить 383,8% квоти країни.

"В Україні розмір непогашеного кредиту перевищує поріг в 200% квоти, після якого зазвичай починається піст-моніторинг. Перший моніторинг буде проводитися восени 2013 р. разом з консультаціями по статті IV (зобов'язання щодо валютного режиму). Обговорення виконавчим радою заплановано на грудень 2013 р.", - відзначає МВФ.

Читайте також: Поглиблені переговори з Україною з питання кредиту не велися з квітня, - МВФ

МВФ зазвичай раз на рік аналізує економічну ситуацію в кожній з 188 країн-членів організації. Проте дискусії з країнами, що отримали фінансову допомогу можуть проходити частіше, щоб переконатися в їх здатності повернути борги. При цьому МВФ може виступити з рекомендаціями, якщо розмір боргу або політика позичальника викликає стурбованість кредитора.

МВФ заявив, що збирається провести розширений моніторинг економіки України під час намічених на осінь консультацій з владою, передбачених статтею IV статуту організації. Рада директорів МВФ планує обговорити висновки у грудні.

Згідно з даними, обсяг міжнародних резервів України достатній лише для покриття трьох місяців імпорту, що є значним ризиком в умовах різкого припинення зовнішнього фінансування. Резервів також недостатньо для покриття заборгованості з терміном погашення до середини 2014 року.

Аналітики та інші донори закликали Україну відновити співпрацю з МВФ та вжити заходів для поліпшення ділового клімату для того, щоб залучити більше іноземних інвестицій.

Зараз Україна веде переговори з приводу відновлення співпраці з МВФ і сподівається найближчим часом підписати угоду з МВФ про відновлення кредитування на суму 15 млрд дол.

МВФ для відновлення співпраці вимагає, щоб дефіцит бюджету (без урахування дефіциту НАК "Нафтогаз") не перевищив 2% ВВП у нинішньому і 1,9% - у наступному році. Відповідно до закону України про державний бюджет на 2013 р. дефіцит держбюджету планується на рівні 50 млрд 432 млн грн, що становить 3,2% ВВП.

Читайте також: Заборгованість України перед МВФ на 30 червня 2013 р. становила 8 млрд дол

Раніше повідомлялося, що одним з ключових умов для отримання Україною фінансової допомоги МВФ є підвищення тарифів на газ для населення. Це один з ключових елементів оздоровлення державних фінансів, стан яких експерти МВФ оцінюють з урахуванням і фінансового стану НАК "Нафтогаз України" (а також обсягів держгарантій, які пропонується обмежити 8 млрд грн). Згідно з розрахунками МВФ, щорічно Україна витрачає на субсидії до 5% ВВП країни.

Нагадаємо, після схвалення програми stand-by влітку в 2010 р. Україна отримала від МВФ перший транш у розмірі 1,89 млрд дол У грудні 2010 р. був виділений другий транш у розмірі близько 1,5 млрд дол Після цього виділення коштів за програмі були заморожені через невиконання Україною ряду взятих на себе зобов'язань, зокрема щодо підвищення тарифів на газ і теплопостачання для населення.