ua en ru

МВФ переніс засідання по траншу через ситуацію з Cargill і процес вибору аудитора НАБУ, - експерт

МВФ переніс засідання по траншу через ситуацію з Cargill і процес вибору аудитора НАБУ, - експерт Фото: Вадим Карасьов

Експерт назвав можливі причини, по яких МВФ відклав розгляд питання про транш для України

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що Міжнародний валютний фонд (МВФ) відклав розгляд питання про виділення Україні нового траншу в 1 млрд доларів через спроби просунути кандидатуру Найджела Брауна на посаду незалежного аудитора Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і ситуацію з американським інвестором Cargill. Про це Карасьов написав на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

"Перше, що змусило Фонд засумніватися в доцільності чергової мільярдної виплати – це намагання протиснути в НАБУ Найджела Брауна", - написав експерт.

"У МВФ, за моїми даними, впевнені, що з Брауном справи не буде. Підконтрольний (владі, - ред.) аудитор зробить єдиний ефективно працюючий незалежний антикорупційний орган не таким вже незалежним", - додав він.

Другою причиною, по якій МВФ відклав розгляд питання про виділення траншу Україні, політолог вважає ситуацію, яка склалася навколо компанії Cargill.

"Друге - черговий скандал з інвесторами, про який мало говорять в Україні, але добре знають у Вашингтоні. Американська Cargill – до речі, просто найбільша продовольча корпорація в світі – третій місяць не може отримати у Кабміну елементарні дозвільні документи для днопоглиблення терміналу, що будується. В країні війна і криза, а будівництво величезного терміналу в порту під загрозою зриву, тому що на Грушевського з лютого не можуть знайти час поставити один підпис. Логіка функціонерів МВФ зрозуміла – ви просите грошей однією рукою, а другою рукою розганяєте великих інвесторів, які дивом до вас потрапили", - зазначає політолог.

Карасьов також упевнений, що керівництво країни знало про намір МВФ відкласти черговий транш, тому підтримало блокаду тимчасово неконтрольованих територій.

"За моїми даними, в Києві ще тиждень тому знали, що МВФ не буде розглядати "українське питання" 20 березня. І траншу поки не буде. Відповідно, можна дозволити собі популістські кроки, щоб позбавити козирів опонентів і наростити рейтинг. Тому і РНБО так несподівано для багатьох погодила і транспортну блокаду Донбасу, і санкції проти "дочок" російських держбанків. Тепер всі в один голос твердять, що МВФ змінив рішення саме через блокаду – але це не зовсім так. Блокада – наслідок і зручний привід. Реальні причини глибші і вони, само собою, не є публічними", - зазначає експерт.

Нагадаємо, як повідомляли в Міністерстві фінансів України, Міжнародний валютний фонд переніс засідання по траншу для України у зв'язку з транспортною блокадою Донбасу.