ua en ru

МВФ схвалив виділення 1,7 млрд євро допомоги Греції

Міжнародний валютний фонд схвалив надання Греції 1,7 млрд євро (2,3 млрд дол) в рамках програми фінансової допомоги Афінам після оцінки ситуації в позбавленій грошових коштів країні, пише Reuters.

Минулого тижня Греція прийняла останній законодавчий акт, який вимагали міжнародні кредитори, після двох місяців суперечок з приводу непопулярних заходів реформування економіки.

Загальна сума коштів від МВФ, Єврокомісії і ЄЦБ складе 5,8 млрд євро.

МВФ підтвердив, що кредитори скорегують орієнтир Греції на вересень щодо обсягу коштів, які країні необхідно отримати від приватизації державних компаній, оскільки в червні Афінам не вдалося продати газову компанію DEPA.

Як повідомив Європейський союз, Греція повинна отримати від приватизації 1,6 мільярда євро, а не 2,6 мільярда, як планувалося раніше. Але тепер Афінам доведеться отримати ці кошти в 2014 році, щоб не зійти з курсу скорочення боргу.

"Термінові заходи повинні бути прийняті відносно структури та управління програмою приватизації, а також поліпшення її ефективності", - сказала директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард.

Лагард похвалила Грецію за скорочення бюджету і зовнішніх дисбалансів, але заявила, що у сфері обширніших реформ, а саме збору податків та реструктуризації держсектора, було зроблено недостатньо.

"Враховуючи повільний прогрес реформ у сфері держадміністрування, зусилля мають бути сконцентровані на позбавленні від некваліфікованого персоналу, щоб звільнити місце для нових працівників з необхідними навичками", - додала Лагард.

З тих пір, як програма фінансової допомоги була запущена в середині 2010 року, шлях реформ Греції був тернистим, що призводило до частих затримок надання коштів.

Читайте також: Прем'єр-міністр Італії розкритикував помилки в програмі порятунку Греції

Громадське невдоволення програмою також зростало, оскільки Греція потерпає від рецесії вже шостий рік, а безробіття стоїть на рекордному рівні в 27 відсотків.

Афіни отримають від міжнародних кредиторів ще 1 мільярд євро в жовтні, якщо будуть дотримуватися курсу реформ. Порятунок Греції, схвалене у березні 2012 року, в цілому буде коштувати 173 млрд євро за чотири роки, повідомив МВФ. Метою порятунку є відновлення країни після суверенної боргової кризи і повернення її на ринок, а також виключення можливості виходу з єврозони.