ua en ru

МВФ схвалив політику Білорусі по боротьбі з фінансовою кризою, але поки не готовий до переговорів про надання Мінську кредиту

Міжнародний валютний фонд (МВФ) схвалив політику Білорусі по боротьбі з фінансовою кризою, але поки не готовий до переговорів про надання Мінську кредиту, пише Reuters.

Місія МВФ працювала в Білорусі з 5 по 17 жовтня.
"Присутня наполеглива необхідність знизити інфляцію. Девальвація, що спостерігалася досі, дозволила скоротити дефіцит рахунку поточних операцій, але ці досягнення можуть бути втрачені під впливом високої інфляції", - сказав на прес-конференції в Мінську глава місії МВФ Кріс Джарвіс.
Фінансова криза, яку Білорусія переживає з березня, вже привела до девальвації рубля на 65%. Мінськ просить МВФ про кредити від 3 млрд дол. до 7 млрд дол. для стабілізації економіки.
"Обговорювалося прохання Білорусі про надання фінансової підтримки. Перш ніж можна буде приступити до переговорів про програму, буде потрібно підтвердження твердості намірів властей до проведення реформ", - сказав Джарвіс.
"Поки ми не підійшли до етапу коли ми готові розглядати конкретну суму кредиту".
Спроби влади врегулювати курс рубля адміністративними методами привели до появи чорного ринку і гострого дефіциту валюти, який країна переживала протягом напівроку. З середини вересня Нацбанк відкрив додаткову сесію на біржі з вільним курсоутворенням, зберігши при цьому адміністративне регулювання курсу в рамках основної торгівельної сесії.
Білоруська влада обіцяє єдиний курс рубля з 20 жовтня.
"Ми хочемо поглянути яку макроекономічну політику уряд і Нацбанк запропонують наступного року. Ми хочемо побачити чи будуть ці рекомендації підтримані президентом", - сказав Джарвіс.
На його думку, Нацбанку слід швидше підвищувати процентні ставки. Заборона зростання заробітної плати також має критичне значення.