ua en ru

МВФ оприлюднив матеріали перегляду програми stand by

МВФ зобов'язав Нацбанк до кінця цього року для збільшення своїх резервів викупити на міжбанку 800 млн дол. Про це повідомляє інформаційний проект FinMaidan.

"Необхідність поповнення резервів з ринку пов'язана з гіршим, ніж очікувалося, станом платіжного балансу України з-за відтоку капіталу, який склав за перше півріччя 2,3 млрд дол.", - йдеться в тексті меморандуму.

Крім того, регулятор повинен мінімізувати продаж валюти уряду і "Нафтогазу". Зокрема, очікується, що до кінця вересня "Нафтогаз" купить у регулятора 5,56 млрд дол. (з них 786,4 млн дол. були продані компанії до кінця липня). До кінця року загальна сума покупки складе 6,94 млрд дол.

Як наслідок, МВФ знизив мінімальний рівень золотовалютних резервів з 19,2 млрд дол. до 16,2 млрд дол. (2,5 місяця імпорту) на кінець цього року, і з 26,7 млрд дол. до 23,4 млрд дол. - на кінець наступного року. На початку серпня рівень валютних резервів складав 16,07 млрд дол., що більш ніж на 4 млрд дол. менше, ніж на початку року (-21%).

У МВФ визнали, що ряд іноземних інвесторів відмовилися від співпраці з Україною або зменшили обсяги фінансування. Якщо в травні МВФ розраховував, що Світовий банк протягом року надасть Україні 1,85 млрд дол., то тепер загальний обсяг інвестицій знижено до 1,5 млрд дол., вкладення кредиторів з Канади і Японії зменшилися з 300 млн дол. до 100 млн дол., Європейський інвестиційний банк відмовився від інвестицій в Україну (розраховували вкласти 683 млн дол.). За інформацією МВФ, скоротив обсяг інвестицій ЄБРР.

Правда, в банку заявляють, що виділення коштів йде за планом. "З початку року ми вклали в Україну 620 млн євро, з яких 200 млн - в держсектор. До кінця року обсяг інвестицій плануємо збільшити до 1 млрд євро", - сказав провідний радник із зовнішніх зв'язків ЄБРР Антон Усов.

Компенсувати відтік валюти з країни і поповнити золотовалюные резерви планується за рахунок випуску єврооблігацій. До кінця вересня Україна повинна на зовнішніх ринках залучити 2 млрд дол. Нагадаємо, Мінфін уже виходив у цьому році на зовнішні ринки: у травні він залучив 1 млрд дол., але це був випуск під держгарантії США. Ставка за євробондами становила 1,844% річних. Це стало найдешевшим залученням за всю історію. Ринкові запозичення Україна в стані війни ще жодного разу не здійснювала.

Окремі положення меморандуму стосуються і роботи банківської системи. Зокрема, МВФ нагадує, що рекапіталізувати за рахунок держкоштів можна тільки ті кредитні установи, активи або депозити яких становлять понад 2% від загальних по банківській системі.

При цьому, зважаючи на складнощі, з якими зіткнулася банківська система - девальвація і, як наслідок, зростання обсягів проблемної заборгованості, МВФ збільшив допустимий обсяг коштів, які можна направити з держбюджету на підтримку банківської системи з 1% ВВП (близько 15 млрд грн) до 2,8% ВВП в 2014-2015 роках, з яких 0,8% ВВП підуть на фінансування Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

МВФ нагадує, що до 31 серпня Нацбанк повинен був завершити стрес-тестування-15 найбільших банків і вимагати від акціонерів план докапіталізації установ. Втім, як заявляла глава Нацбанку Валерія Гонтарєва ще на початку серпня, "не всім банкам знадобиться докапіталізація, деяким - дуже незначна: зокрема, не всім російським банкам потрібна докапіталізація і не всім українським держбанкам".

Експерти стверджують, що виконати всі вимоги цілком реально. Докладніше.