ua en ru

МВФ назвав основні причини дефіциту Пенсійного фонду України

МВФ назвав основні причини дефіциту Пенсійного фонду України Фото: МВФ пояснив причину дефіциту ПФУ

Одна з причин-низька кількість громадян, які платять податки

Міжнародний валютний фонд назвав ключові причини дефіциту Пенсійного фонду України. Про це йдеться у дослідженні, розміщеному на сайті МВФ.

Зокрема, фонд вважає, що "діра" в ПФ обумовлена низькою ставкою єдиного соціального внеску і невеликою кількістю громадян, які платять податки. Також негативний вплив на поповнення фонду надає занижена заробітна плата.

"Після скорочення ставки єдиного соціального внеску майже вдвічі з січня 2016 року, ставка пенсійних внесків перетворилася з однієї з найвищих в одну з найнижчих в Європі. Ключовим мотивом скорочення ставки єдиного соціального внеску було бажання зменшити порушення законодавства, оскільки вважалося, що високий рівень ставки єдиного соціального внеску сприяв ухиленню від сплати податків. Крім того, він створював відносно високу навантаження на набувачів невисокого доходу, оскільки існувала верхня межа для суми сплачених внесків. Однак, недотримання законодавства є багатовимірної проблемою, і немає ніяких ознак того, що лише зниження ставки єдиного соціального внеску може сприяти виведенню доходів із тіньового сектору економіки ", - відзначають в МВФ.

Щодо другої проблеми-низької кількості платників, фонд висловив таку думку:

"Пенсійна система України створює мало стимулів для сплати внесків, наслідком чого є один з найнижчих показників пенсійного забезпечення в Європі, де співвідношенням одержувачів пенсій і платників пенсійних внесків становить 1: 1. Це частково пояснюється радянським спадком, оскільки до набуття Україною незалежності майже всі працівники були зайняті, і тому були в змозі накопичити достатню кількість років трудового стажу для одержання права на отримання пенсії ", - констатували у фонді.

Нагадаємо, МВФ оприлюднив меморандум по Україні.