ua en ru

МВС виявило ОЗГ, яка займалася продажем людських органів та "чорною трансплантологією", - Ю.Кучер

Департамент по боротьбі з кіберзлочинністю і торгівлею людьми виявив злочинну групу, яка займалася продажем людських органів та "чорною трансплантологією". Про це на прес-конференції заявив начальник Департаменту по боротьбі з кіберзлочинністю і торгівлею людьми Юрій Кучер, передає кореспондент РБК-Україна.
Ю.Кучер зазначив, що організована злочинна група (ОЗГ), до якої входили чотири лікарі київської клініки імені О.Шалімова вербували через мережу Інтернет донорів, як правило молодих жінок із хорошим здоров'ям, і пропонували їм за 10 тис. дол. продати внутрішні органи, зокрема нирку. Слідством задокументовано на сьогодні 50 таких донорів.
Це люди невеликого достатку. Організатором даного ОЗГ є громадянин Ізраїлю, який підбирав реципієнтів. Останні платили за операцію з пересадки органів від 100 до 200 тис. дол. Лікарі отримували за операцію від 15 до 20 тис. дол. Видатки на одну операцію для ОЗГ становили в середньому 30 тис. дол.
"Можете собі уявити рентабельність такої діяльності", - заявив Ю.Кучер.
Він додав, що операції проходили за кордоном, зокрема в Баку (Азербайджан) та в Еквадорі. Однак свідки встановили, що декілька операцій проходили на території України. За даним фактом порушено кримінальну справу за торгівлю людьми. У рамках слідчих дій проведені обшуки в лікарів. В одного з них вилучено 200 тис. дол. готівкою. Також Ю.Кучер додав, що дана справа має судову перспективу: попри те, що донори продавали свої органи добровільно, вони фігурують як потерпілі. Деякі з них вже написали заяви, що постраждали від незаконної пересадки органів.
Всього у даній справі затримано 12 осіб громадян України та інших країн.