ua en ru

МВС проводить обшук в НКРЕКП та ДП "Енергоринок"

Паралельно з "Укрзалізницею" слідчі МВС проводять обшуки в Національній комісії держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, а також ДП "Енергоринок". Міністр інфраструктури Андрій Пивоварський заявив, що слідчі дії проводяться в рамках розслідування справи про контракти на поставку електроенергії залізниці.

Раніше джерело в "Укрзалізниці" повідомляло, що перший обшук співробітники МВС проводять в кабінеті радника генерального директора з фінансових питань Дмитра Попеля. У прес-службі "Укрзалізниці" обшуки на держпідприємстві поки не коментують, пропонуючи дочекатися закінчення процесуальних дій.

За попередніми даними, правоохоронці встановили зв'язок низки високопоставлених співробітників "Укрзалізниці" з компаніями - постачальниками електроенергії. Зокрема, повідомляється, що слідчі дії ведуться відносно заступника начальника Головного управління з енергозбуту Валерія Людмирського.

Раніше Максим Бланк, який на той момент виконував обов'язки гендиректора "Укрзалізниці", дав вказівку здійснювати закупівлю електроенергії на оптовому ринку і підготувати проведення нових тендерів на закупівлю електроенергії, де, серед іншого, буде оцінюватися податкова чистота постачальників.

Пояснюючи своє рішення, Бланк зазначив, що протягом багатьох років "Укрзалізниця" закуповує електроенергію на оптовому ринку і у незалежних постачальників. Незалежні постачальники, у свою чергу, купують електроенергію там же, на оптовому ринку електроенергії.

"Так сталося, що впродовж багатьох років незалежні постачальники не змінюються - їх три - Укренерготранзит, Газенерго і Енерготраст. І так сталося - всі вони афільовані між собою. Наявності багаторічний змову з дохідною частиною - 400-500 млн грн у місяць. За роки роботи цієї схеми, енергопостачальники мають покровителів в найвищих кабінетах. І явно не планували втрачати такий ласий шматок доходів, як УЗ", - зазначив Бланк.

За його словами, отримані від УЗ гроші енергопостачальники "зливали в податкові ями або виводили в офшор".

"Податкова розкрила ці потоки і повідомила нам. Для УЗ такий постачальник - це, як мінімум, ризик невизнання податкового кредиту", - додав він.