ua en ru

У МВС спростували заяви про відсутність прогресу в розслідуванні подій на Майдані

У МВС спростували заяви про відсутність прогресу в розслідуванні подій на Майдані Євромайдан

У Міністерстві закордонних справ України (МВС) спростували заяву Ради Європи (РЄ) про відсутність прогресу в розслідуванні подій на Майдані в кінці 2013 - початку 2014 рр. Про це йдеться в повідомленні прес-служби МВС.

"Заяву глави Міжнародної консультативної групи при Раді Європи Ніколаса Братца про те, що нібито мають місце системні перешкоди з боку МВС у розслідуванні злочинів на Майдані, викликає подив і є необґрунтованою. Так само, як і звинувачення в недостатньому рівні співробітництва між МВС і ГПУ, які містяться в оприлюдненому сьогодні звіті міжнародної консультативної групи з питань нагляду за додержанням всіх вимог Європейської Конвенції про права людини та практики Європейського суду з прав людини при розслідуванні випадків насильницьких дій в Україні, починаючи з 30 листопада 2013 року", - йдеться в повідомленні.

У МВС заявили, що саме їх співробітники вирахували всіх, хто брав участь у розстрілах мітингувальників, і передали списки в розпорядження ГПУ. За дорученням прокуратури всі ці особи були затримані і доставлені для проведення слідчих дій.

В даний час оперативні підрозділи МВС отримали від ГПУ 421 доручення про проведення оперативно-розшукових дій. 408 з них виконано, 13 знаходиться в процесі реалізації.

Крім того, були встановлені замовники, організатори і виконавці вбивства журналіста В'ячеслава Веремія, а також заподіяння вогнепальних поранень ще шістьом активістам в ніч з 18 на 19 лютого 2014 р. Також розкрито викрадення активістів Майдану Ігоря Луценка та Ігоря Вербицького і побиття журналістки Тетяни Чорновіл.

"Таким чином, звинувачення в тому, що МВС України "створює системні перешкоди в розслідуванні злочинів на Майдані" є безпідставними, а інформація про нібито недостатню співпрацю з Генеральною прокуратурою, - недостовірною. Міністерство внутрішніх справ готове в будь-який час зустрітися з членами Міжнародної консультативної групи Ради Європи та в межах, допустимих для слідства, надати достовірну інформацію щодо участі МВС у розслідуванні злочинів, пов'язаних із злочинами на Майдані, якими займається Генеральна прокуратура України", - зазначили в МВС.