ua en ru

МВС хоче зобов'язати операторів встановлювати прослуховуюче устаткування за свій рахунок

МВС підготувало законопроект, що розширює можливості стеження за користувачами послуг зв'язку. Витрати на його організацію планується покласти на плечі телекомоператорів. Про це пише "Комерсант-Україна".

МВС вже намагалося передати документ до парламенту, минаючи громадське обговорення, але в Держпідприємництва відмовився його затвердити. Як стало відомо виданню, в минулу п'ятницю Держпідприємництва відмовило Міністерству внутрішніх справ у погодженні законопроекту "Про забезпечення кримінального провадження". Документ передбачає внесення поправок до закону "Про телекомунікації". У разі його прийняття оператори зв'язку зобов'язані будуть не тільки встановлювати на своїх мережах обладнання, необхідне правоохоронним органам "для негласних слідчих дій та забезпечення тимчасового доступу до речей і документів, що містять інформацію про надання абоненту телекомунікаційних послуг, у тому числі про отримання послуг, їх тривалості , змісті і маршрутів передачі", але і закуповувати його.

Отримувати інформацію про абонентів правоохоронні органи можуть і зараз, нагадує голова правління Інтернет Асоціації України Тетяна Попова. Законодавством передбачено обов'язок операторів за свій рахунок встановлювати прослуховуючий обладнання. Але новий документ може надати МВС і СБУ небувалі можливості, вважає президент компанії "Адамант" Іван Пєтухов: "Оператори повинні будуть організувати практично постійне стеження за усіма клієнтами".

Українські силовики не вперше намагаються розширити можливості збору інформації в мережах операторів.

"Зараз закон зобов'язує нас за свій рахунок встановлювати прослуховуючий обладнання, але не закуповувати його", - говорить директор з регуляторно-правового забезпечення бізнесу компанії "Київстар" Андрій Осадчук.

Це значно обмежує можливості слідства - у міліції не завжди є кошти для пошуку інформації, розповідає виданню джерело в столичному управлінні МВС по боротьбі з кіберзлочинністю. Тому, за словами Пєтухова, зараз співробітники МВС і СБУ нерідко настійно просять операторів оплачувати закупівлю обладнання. Так, в 2010 р. після відмови CDMA-оператора "Інтертелеком" оплачувати установку систем прослушки СБУ звинуватила компанію в контрабанді. Загальні витрати на встановлення обладнання для моніторингу трафіку тільки для інтернет-провайдерів пан Пєтухов оцінює більш ніж у 50 млн дол.

У МВС не перший рік намагаються змінити закон і зобов'язати компанії самостійно закуповувати обладнання. Торік відповідний законопроект народного депутата Володимира Олійника (Партія регіонів) не був прийнятий парламентом. А раніше ініціативи МВС неодноразово відхиляли галузеві регулятори, зокрема Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ).

Але цього разу міністерство спробувало провести законопроект без громадського обговорення, направивши його безпосередньо в Держпідприємництва. У відповідь відомство визнало документ регуляторним актом і зажадало направити його на громадське обговорення та узгодження із зацікавленими держорганами, зокрема НКРЗІ і Держслужбою спецзв'язку та захисту інформації, розповів Іван Пєтухов.

Член НКРЗІ Ігор Сиротенко уточнив, що документ в комісії планують обговорити у вівторок: "Не беруся судити, яким буде рішення. Загалом ми не проти розширення повноважень МВС, але вважаємо, що рішення має бути прийнято в рамках чинного законодавства".

Читайте також: Мін'юст повернув НКРЗІ положення про впровадження послуги збереження номера при зміні мобільного оператора