ua en ru

Мін'юст повернув НКРЗІ положення про впровадження послуги збереження номера при зміні мобільного оператора

Міністерство юстиції України відмовило Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), в реєстрації "Положення про надання послуг перенесення абонентського номера та користування персональним номером" (Mobile Number Portability; MNP) - ключового документа, що регламентує правила надання нового сервісу. Про це пише "Комерсант-Україна".

"У п'ятницю документ повернули нам із зауваженнями", - розповів виданню член комісії Ігор Сиротенко. Подробиці претензій міністерства він повідомити не зміг, заявивши, що вони ще потребують аналізу.

Послуга збереження номера при зміні мобільного оператора повинна була бути впроваджена вже 20 грудня - такі терміни комісія визначила в документі місяць тому. Сервіс повинен бути безкоштовним для абонентів - для його активації достатньо буде відправити SMS або заповнити заявку на сайті "приймаючого" оператора. Після цього переклад абонента повинен бути здійснений протягом доби з моменту реєстрації заяви. Фіксованим операторам дозволено впроваджувати MNP з 2015 р. при наявності технічної можливості - послуга повинна стати обов'язковою в їх мережах тільки з 2025 р.

Держоргани не вперше відхиляють правила надання MNP. У березні їх не погодили Антимонопольний комітет і Держпідприємництва після низки критичних листів від операторів і галузевих асоціацій. На думку учасників ринку, документ має суттєві недоліки. Оператори наполягають на тому, щоб, змінюючи оператора, абонент інформував не тільки "приймаючу" сторону, а й поточного оператора (оператора-донора). Компанії також вимагають, щоб послуга не надавалася абонентам, що обсуговуються неавторизовано, тобто без надання персональних даних, а також наполягають на врегулюванні в документі питання заборгованості мігруючого абонента або залишку коштів на його рахунку.

Слід зазначити, що в НКРЗІ зазвичай байдуже ставляться до критики - під час офіційного обговорення становища більшість пропозицій учасників ринку не були враховані. Комісія погодилася лише з пропозиціями Держпідприємництва та Антимонопольного комітету, продовживши термін впровадження MNP всього на 20 днів і включивши в число адміністраторів центральної бази даних асоціації та консорціуми компаній.

Тепер впровадження MNP може затягнутися. "Все залежить від серйозності зауважень Мін'юсту: можливо, вдасться врахувати їх на наступному засіданні комісії або ж документ доведеться кардинально переробляти, на що знову підуть місяці", - розповідає джерело в НКРЗІ.

Читайте також: НКРЗІ розпочне запровадження послуги з перенесення абонентських номерів з 20 грудня 2013 р