ua en ru

МВС, ГПУ та СБУ затвердили порядок превентивного затримання у зоні АТО підозрюваних у тероризмі

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, генеральний прокурор України Віталій Ярема та голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко затвердили інструкцію про порядок превентивного затримання у районі проведення АТО осіб, причетних до терористичної діяльності.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, генеральний прокурор України Віталій Ярема та голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко затвердили інструкцію про порядок превентивного затримання у районі проведення АТО осіб, причетних до терористичної діяльності. Про це йдеться у спільному наказі голів МВС, ГПУ та СБУ №872/88/537 від 26 серпня 2014 р.

Згідно з наказом, підставою для здійснення превентивного затримання є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою терористичної діяльності, у тому числі вчинення кримінального правопорушення, передбаченого статтями 109 - 114-1,258-258-5, 260-2631, 294, 348, 349, 377 - 379, 437 - 444 Кримінального кодексу України.

Про затримання особи уповноваженою службовою особою складається протокол у порядку, передбаченому статтею 208 Кримінального процесуального кодексу України.

"Залучення понятих для особистого обшуку здійснюється відповідно до Кримінального процесуального кодексу України. З метою ідентифікації затриманої особи обов'язково проводиться її фотографування, у тому числі за допомогою цифрової фотоапаратури, з обов'язковою прив'язкою до часу затримання будь-яким доступним способом, а також опис індивідуальних ознак її тілобудови і особливих прикмет із занесенням до протоколу затримання. Дактилоскопіювання та відеозйомка затриманої особи проводяться за можливості", - йдеться у наказі.

Повноваження щодо надання згоди на превентивне затримання у районі проведення антитерористичної операції осіб, причетних до терористичної діяльності, на строк понад 72 години, але не більше 30 діб, виконуються прокурорами обласного рівня, їх заступниками. Ці повноваження прокурор виконує лише на місцевості, де проводиться антитерористична операція.

"Розгляд питання щодо застосування превентивного затримання здійснюється прокурором невідкладно за участю особи, стосовно якої вирішується питання про застосування цього затримання", - йдеться у документі.

У разі наявності у затриманої особи документів, які свідчать про її належність до громадянства іноземної держави, прокурором, який надав згоду на превентивне затримання, невідкладно надсилається інформація до Генеральної прокуратури України для повідомлення Міністерства закордонних справ України.

Перед вирішенням питання про надання згоди на превентивне затримання прокурором вносяться відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Затримана особа має право у будь-який час оскаржити в суді своє затримання.

Ця інструкція розроблена на виконання вимог закону України від 12 серпня 2014 р. N 1630-VII "Про внесення змін до закону України "Про боротьбу з тероризмом" щодо превентивного затримання у районі проведення антитерористичної операції осіб, причетних до терористичної діяльності, на строк понад 72 години" та закону України від 12 серпня 2014 р. N 1630-VII "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо особливого режиму досудового розслідування в умовах воєнного, надзвичайного стану або у районі проведення антитерористичної операції".