ua en ru

Музичко був застрелений при затриманні міліцією, - МВС

Координатор громадського руху "Правий сектор" у Західній Україні Олександр Музичко на прізвисько "Сашко Білий" був застрелений при затриманні міліцією.

Координатор громадського руху "Правий сектор" у Західній Україні Олександр Музичко (на фото) на прізвисько "Сашко Білий" був застрелений при затриманні міліцією. Про це заявив перший заступник міністра внутрішніх справ Володимир Євдокимов, передає прес-служба МВС.

"При затриманні членів ОЗУ громадянин Музичко, відомий ще як "Саша Білий", чинив озброєний опір і поранив одного зі співробітників міліції. Правоохоронці були змушені застосувати зброю. Трьох членів ОЗУ співробітники міліції вивезли до Києва", - повідомив Євдокимов.

За його словами, члени озброєного злочинного угрупування здійснювали кримінальні правопорушення на території Рівненської та кількох інших областей.

8 березня слідчі відкрили кримінальне провадження за статтями Кримінального кодексу, що передбачають відповідальність за хуліганство, а також за погрози або насильство щодо працівника правоохоронного органу. 9 березня Музичка було повідомлено про підозру у скоєнні кримінальних правопорушень, а 12 березня - оголошено в розшук.

За словами Євдокимова, Музичко переховувався, їздив з озброєною охороною, змінював місця свого перебування і продовжував займатися протиправною діяльністю. Проте правоохоронці з'ясували його місцезнаходження, а в ніч із 24 на 25 березня провели спецоперацію із затримання та знешкодження членів ОЗУ.

Бійці спецпідрозділу "Сокіл" ГУБОЗ МВС, як наголошується, затримали охоронців Музичка, озброєних автоматом Калашникова і пістолетом Макарова. Сам же він намагався сховатися, при цьому відкривши вогонь по працівниках міліції. Один з бійців спецпідрозділу був поранений. Правоохоронці змушені були застосувати зброю, при цьому поранивши "Сашка Білого". Медики, які прибули на місце події за викликом співробітників міліції, констатували його смерть.

Євдокимов зазначив, що в діях затриманих членів ОЗУ вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ст.257 Кримінального кодексу України (бандитизм). Трьох затриманих правоохоронці вивезли до Головного слідчого управління МВС України.

"Фактів протиправних дій достатньо. Ми розуміємо, що жителі Рівненської області були залякані, тому звертаємося зараз до них. Зараз створена потужна слідчо-оперативна група. Ми збираємо всі дані про протиправну діяльність затриманих, щоб все скоєне було інкриміноване цьому бандформуванню", - зазначив Євдокимов.

Нагадаємо, раніше місцева міліція повідомила РБК-Україна, що Музичко був убитий після бійки в кафе" Джерельце" в селі Бармаки Рівненського району Рівненської області.

Місцева міліція відкрила кримінальне провадження за частиною 1 статті 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство) і вела пошуки вбивці.

Ряд місцевих рівненських ЗМІ написав, що Музичко і ще п'ять чоловік були викрадені невідомими і вивезені на територію зазначеного кафе. Серед викрадених нібито було троє бійців "Правого сектора" і двоє цивільних, у тому числі начальник міського центру зайнятості Володимир Даценко. ЗМІ також припускали, що вбивці - росіяни.

У середині березня Музичко розмістив в Інтернеті відеозвернення, у якому заявив, що керівництво Генеральної прокуратури України прийняло рішення про його фізичне знищення або захоплення та видачу Росії, щоб потім все звалити на російські спецслужби.

Правоохоронні органи Росії підозрювали Музичка в тортурах і вбивстві російських військовослужбовців у Чечні в 1994-2000 рр. Росія оголосила Музичка в міжнародний розшук, а 12 березня міський суд Єсентуків видав санкцію на його заочний арешт.

Крім того, українські правоохоронні органи відкрили кримінальне провадження за фактом інциденту за участю Музичка і прокурора у прокуратурі Рівненської області. Тоді Музичко побив прокурора Андрія Таргонія.