ua en ru

Муфтій мусульман Криму розповів про динаміку розповсюдження ісламу

Кількість мусульман у Криму щорічно збільшується щонайменше на тисячу чоловік. При цьому місцева влада перешкоджає зведенню необхідних культових об'єктів. Такі дані були озвучені Муфтієм мусульман Криму хаджі Еміралі Аблаєвим під час виступу на останньому Курултаї мусульман Криму, повідомляє кореспондент порталу "Релігія в Україні".

"Кожен рік влітку ми запрошуємо лікарів з Туреччини і безкоштовно здійснюємо обрізання для приблизно 1000 хлопчиків у різних регіонах Криму. На жаль, ми не змогли цього року провести ці заходи в такому ж масштабі, як раніше, проте продовжимо їх у наступні роки", - розповів Муфтій мусульман Криму хаджі Еміралі Аблаєв.

За його свідченням, щороку зростає кількість жертвоприношень тварин на Курбан. "Цього року, - зазначив муфтій, - представники діаспори, в першу чергу з Туреччини, а також з Німеччини, Бельгії та Румунії принесли в жертву близько 1000 тварин і з вашою допомогою роздали нашим співвітчизникам. Активно беруть участь у цьому процесі коордінаторство Управління у справах релігій Туреччини та Азовське медресе, які організовують масові жертвоприношення".

У 2012 році Духовне управління мусульман Криму, спільно з каналом АТР протягом 30 днів за допомогою місцевих мусульманських громад провели іфтари (розговіння з проявом щедрості до незаможним людям - особливість місяця Рамазан ) в різних мечетях Криму . Всі ці іфтари були показані в прямому ефірі - це був перший подібний досвід , коли така подія було показано для величезної кількості телеглядачів. Традиція проводити іфтари триває , їх число зростає.

Крім того , триває благодійна акція "Мерхаметлік" ("Милосердя"), розпочата в 2009 році. Для бідних або хворих людей проводилися збори пожертв , які досягали піків у свята Ораза байрам і Курбан байрам. Всього було зібрано 1447000 152 грн та надано допомогу 331 хворій дитині . Великий внесок у благодійну справу внесли турецькі співвітчизники , особливо суспільство кримських татар м. Анкари.

Зупинившись на проблемах з культовими установами, Муфтій мусульман Криму хаджі Еміралі Аблаєв відзначив : "Не тільки земельні ділянки та будівлі культових об'єктів додепортаціонного періоду , а й видані порівняно недавно рішення на виділення земельної ділянки під забудову мечеті скасовується місцевою владою. З метою відібрати у мусульман місце для будівництва мечеті плетуться різні інтриги і, на жаль , деякі називають себе мусульманами люди беруть участь в них і заважають захищати права місцевої мусульманської громади. Судді з нашого народу , наприклад , дошкуляють наших співвітчизників, які ведуть боротьбу за ділянку під мечеть в селищі Доброе . деякі шовіністично налаштовані політики , що не визнають нічого , крім своїх інтересів, не упускають ні найменшої можливості для напруги міжнаціональних відносин і дестабілізації атмосфери миру в Криму".

Кримські мусульмани, за словами муфтія, стають свідками провокативних дій, акцій неповаги до мусульман, їхніх духовних цінностей і прав. Наприклад освячення святою водою православними священнослужителями сплячих мусульманських дітей у дитячих садах, встановлення хрестів, напади на мечеті та Азіз.

"Кожен рік ми стаємо свідками як мінімум 4-5 подібних актів вандалізму , - сказав муфтій , - На жаль , винуватці цих злочинів майже ніколи не знаходяться і не караються . Все це показує нам , що в умах більшості тутешніх людей ще живе стара комуністична , сталінсько - фашистська ідеологія , і серед нас чимало людей , яким чужі загальнолюдські цінності".

Муфтій хаджі Еміралі Аблаєв вважає , що кримським мусульманам потрібно зробити ще багато для захисту своїх духовних і матеріальних цінностей , своїх прав. "Ми зможемо досягти цього лише за допомогою нашої єдності , правильного виховання і достовірних знань!" - Сказав він і вказав , що в Криму молоді мусульмани, "не мають достатніх релігійних знань, життєвого досвіду", іноді "обманюються і стають знаряддям у руках різних сект і течій".