ua en ru

Мубарака засудили до довічного ув'язнення (доповнення)

Екс-президент Єгипту Хосні Мубарак засуджений до довічного ув'язнення, повідомляє Reuters. Суд визнав, що звинувачення надало необхідні докази і свідчення того, що колишній глава республіки причетний до загибелі учасників масових антиурядових демонстрацій у січні-лютому 2011 р. Разом з тим, суд не зміг знайти неспростовних доказів вини підсудного у вбивстві близько 900 осіб. На підставі цього було ухвалено рішення про заміну страти через повішення на довічний термін. Зазначимо, що Мубараку 4 травня ц.р. виповнилося 84 роки.

Засідання тривало всього кілька хвилин, судді відразу почали зачитувати вирок.

Хосні Мубарак став першим поваленим арабським лідером, який був засуджений судом на території власної країни. Також аналогічний вирок отримав і екс-міністр внутрішніх справ генерал Хабіб аль-Адлі. Крім того, чекають вироку шість високопоставлених чиновників з числа керівників спецслужб країни.

Синам Мубарака, які знаходилися на лаві підсудних, оголошення вироку відстрочено до закінчення розгляду за окремими епізодами корупції і використання інсайдерської інформації.

Відразу після оголошення вироку у натовпі між прихильниками і супротивниками поваленого глави держави біля Поліцейської академії, де проводилося засідання, спалахнула бійка.

Нагадаємо, вчора, 1 червня, в Єгипті припинив діяти закон про надзвичайний стан, який протягом 30 років наділяв служби безпеки країни майже безмежними повноваженнями.