ua en ru

МТС не планує найближчим часом залучати великі позики і нарощувати боргове навантаження, - Дубовсков

ВАТ "Мобільні Телесистеми" (МТС) не планують найближчим часом залучати великі запозичення і нарощувати боргове навантаження. Про це сьогодні журналістам у Москві повідомив президент компанії Андрій Дубовсков, відповідаючи на питання РБК про можливі терміни розміщення зареєстрованих ФСФР 24 листопада ц.р. чотирьох випусків облігацій на загальну суму близько 950 млн дол.
"Сумніваюся, що найближчим часом будуть потрібні ці кошти", - зазначив він, додавши, що реєстрація випусків для МТС є "формальною легалізацією можливостей без конкретних дій". За словами Дубовського, оформлення випусків, зокрема, необхідно для можливих угод.
Президент МТС також зазначив, що зараз у компанії комфортне боргове навантаження і співвідношення чистого боргу до показника EBITDA (на кінець III кварталу 2011 р. цей коефіцієнт становить 1,1). "Якщо порівнювати показники II і III кварталів, практично нічого не змінилося", - додав він, маючи на увазі співвідношення рублевих і валютних боргів групи.
"Ми можемо собі дозволити зниження боргового навантаження, хоча воно для нас не критичне. Це можна робити чисто з утилітарних міркувань. Обслуговування боргу чогось варте, і в кожному напрямку менеджмент прагне до скорочення витрат. Ми легко обслуговуєм борг", - розповів Дубовсков, відзначивши, що при цьому завдання щодо зниження боргу немає. "Завдання взяти на це курс і осушити на цьому бізнес немає", - уклав він.
Нагадаємо, чистий борг групи "Мобільні Телесистеми" на 30 вересня 2011 р. порівняно з даними на кінець 2010 р. знизився на 4% - до 5 млрд 667,6 млн дол. Загальний борг МТС збільшився на 1,2% - до 7 млрд 249,7 млн дол. За даними компанії, 78% боргу групи в рублях, 20% - у доларах, 2% - у євро. Згідно структурі боргу, за типами інструментів 53% - кредити, 47% - облігації.
ВАТ "Мобільні Телесистеми" - російський оператор стільникового зв'язку. МТС і дочірні компанії мають ліцензії на надання послуг мобільного зв'язку стандарту GSM-900/1800 практично у всіх регіонах РФ, а також у Білорусі, Узбекистані, Туркменістані та на Україні. Також компанія має ліцензію на надання послуг 3G на всій території РФ. Компанія обслуговує понад 100 млн абонентів в РФ, Україні, Узбекистані, Туркменістані, Вірменії і Білорусії. Основним акціонером МТС є АФК "Система" (50,8% акцій). У вільному обігу на нью-йоркській фондовій біржі перебуває 37,6% акцій МТС, на ММВБ - 11,6%. Чистий прибуток ВАТ "Мобільні Телесистеми" (МТС) по US GAAP в III кварталі 2011 р. порівняно з аналогічним періодом 2010р. знизився на 25% - до 361,8 млн дол. Консолідована виручка групи МТС виросла на 13% - до 3,275 млрд дол.