ua en ru

Москва стурбована участю американського крейсера "Монтерей" у навчаннях Sea Breeze

Москва стурбована діями США у Чорному морі. Туди зайшов американський протиракетний крейсер "Монтерей". На Смоленській площі вже зробили відповідну заяву з цього приводу, передає радіо "Ехо Москви".
Крейсер військово-морських сил США "Монтерей" опинився в Чорному морі не випадково. Він бере участь в американсько-українських навчаннях Sea Breeze. "Якщо це звичайний візит до вкрай чутливого регіону, то чому обрали корабель з таким варіантом озброєння", - задають питання у російському МЗС. Крейсер, який до цього перебував у Середземному морі, обладнаний новітньою протиракетної системою "Іджіс".
"На Смоленській площі здивовані і заявами США про те, що групи американських кораблів можуть висуватися в Чорне море при необхідності або загостренні ситуації в регіоні. Яке загострення мають на увазі у Вашингтоні, переміщаючи з Середземномор'я на схід основну ударну одиницю зі складу формованої територіальної протиракетної оборони НАТО", - йдеться в заяві МЗС Росії інформагентства. На Смоленській площі вважають, що альянс під прикриттям розмов про співробітництво в області ПРО в Європі створює протиракетну конфігурацію, про небезпечні наслідки якої Москва не раз попереджала членів НАТО. Такі дії не йдуть на користь домовленостям щодо ПРО, підкреслюють у Москві.
США продовжують наполягати, що розміщення ПРО на півдні Європи спрямоване не проти Росії, а можливого удару з боку Ірану. Нагадаємо раніше Румунія погодилася розмістити у себе елементи ПРО, вони з'являться в Чорному морі.