ua en ru

Москва порушила угоду "НАТО-Росія", - Столтенберг

Москва порушила угоду "НАТО-Росія", - Столтенберг Фото: Йенс Столтенберг

Столтенберг заявив, що альянс не шукає конфронтації з Росією

Москва не дотримується "Основоположний акт НАТО-Росія". Про це повідомив генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг, передає DW.

"Все, що ми робимо на сході, є відповіддю на поведінку Росії. В цьому не може бути ніяких сумнівів. Ніхто не говорив про таку військову присутність у східній частині альянсу, до того як Росія незаконно анексувала Крим і з допомогою військової сили дестабілізувала ситуацію в Україні", - розповів Столтенберг в інтерв'ю німецькому виданню Süddeutsche Zeitung.

Столтенберг зазначив, що "Основоположний акт НАТО-Росія" передбачає повагу суверенітету і територіальної цілісності всіх держав, а РФ продемонструвала неповагу до територіальної цілісності Грузії і України.


"Ми повинні реагувати на дії Росії, яка в три рази збільшила свої військові витрати, починаючи з 2000 року, веде себе агресивно і змінює усталені європейські кордони з допомогою військової сили", - пояснив Столтенберг.

Він також нагадав про постійних військових маневрах Росії, в деяких з яких було задіяно понад 100 тисяч військовослужбовців, і про агресивної риторики Москви, спрямованої на залякування сусідів.

При цьому, стверджує генсек НАТО, альянс буде продовжувати прагнути до більш конструктивної співпраці з Москвою в рамках ради НАТО-Росія. Так, досягнуто угоди про проведення нової подібної зустрічі, темою яких стане прозорість взаємовідносин та мінімізація ризиків.

Також Столтенберг ще раз підкреслив, що НАТО не шукає конфронтації з РФ. "Холодна війна вже історія. І ми хочемо, щоб так було", - зазначив він.

Нагадаємо, раніше Столтенберг виступив за продовження санкцій проти РФ.