ua en ru

Московська біржа знизила вартість УБ в три рази - до номінальної ціни акцій

Мажоритарний акціонер "Української біржі" (УБ) визнав знецінення своєї дочірньої структури. Московська біржа (МБ) в III кварталі знизила вартість інвестицій у капітал майданчики в три рази - до номінальної ціни акцій УБ. Пише "Комерсант. Україна".

Мажоритарний акціонер "Української біржі" (УБ) визнав знецінення своєї дочірньої структури. Московська біржа (МБ) в III кварталі знизила вартість інвестицій у капітал майданчики в три рази - до номінальної ціни акцій УБ. Пише "Комерсант. Україна".

Зниження ціни вигідно акціонерам фондової біржі ПФТС, які при злитті майданчики з УБ зможуть зберегти більшу частку в об'єднаній біржі.

Фінансові підсумки роботи МБ в III кварталі, оголошені у вівторок, несподівано торкнулися і український ринок. Виявилася, що російський організатор торгів провів разову переоцінку своїх інвестицій в "Українську біржу". Переоцінка показала, що 43-відсотковий пакет акцій УБ, який належить МБ, коштує в три рази менше, ніж він оцінювався ще у II кварталі.

"У зв'язку із зміною фінансового становища "Української біржі" ми оцінили наші інвестиції за чистою вартістю активів цієї біржі, тобто знизили їх на 89 млн руб. - до 46 млн руб., - повідомив журналістам фінансовий директор МБ Євген Фетисов.

У II кварталі російська частка в капіталі УБ оцінювалася в 135 млн руб. Ця цифра була сформована ще в ході оцінки активів в 2012 р. при купівлі ММВБ фондової біржі РТС, яка володіла 43% акцій української майданчики. За підсумками останньої переоцінки вартість акцій УБ виявилася на рівні номінальної ціни її акцій: статутний капітал УБ зараз становить 25 млн грн, а капіталізація на основі оцінки МБ дає оцінку у 3,2 млн дол.

"Динаміка збитків "Української біржі" не дозволяє оцінювати вартість бізнесу УБ на тому рівні, як це було зроблено раніше", - повідомили в прес-службі МБ.

Партнер PricewaterhouseCoopers Олег Тимків вважає, що різке зниження вартості інвестицій могло бути пов'язано з не менш різким скороченням доходів УБ. Обсяг торгів цінними паперами на "Українській біржі" за січень-вересень склав 6,7 млрд грн, тоді як за аналогічний період 2012 року показник перевищував 9,8 млрд грн. Строковий ринок скоротився в п'ять разів - 2,8 млрд грн проти 11,7 млрд грн роком раніше.

"Все це могло спричинити перегляд дохідної частини бюджету компанії та перегляду вартості майданчика. Причиною цього могло стати різке падіння оборотів на тривалому періоді", - сказав Тимків.

Член біржової ради УБ Олексій Сухоруков (володіє 3,92% акцій) зазначив, що проведена оцінка не враховує гудвіл, в який входить оцінка клієнтської бази біржі і бренду.

"Думаю, що неправильно оцінювати за номіналом. Як я розумію, вони помножили гудвіл на нуль, проте це їх оцінка, на яку вони мають право. Це фінансова звітність перед акціонерами", - додав він.

У прес-службі МБ повідомили, що зниження вартості інвестицій не вплине на процес переговорів щодо злиття УБ з біржею ПФТС. У ПФТС російському інвестору належить 50%+1 акція. Ще в жовтні МБ запропонувала викупити у акціонерів УБ 32% акцій, необхідних для прийняття рішення про злиття двох "дочок". Однак міноритарії не погодилися з ціною 0,8 номіналу, сподіваючись на більш високу нову оцінку. Втім, Євген Фетисов сказав, що переоцінки вартості біржі ПФТС не буде. Статутний капітал ПФТС зараз становить 32,01 млн грн.

Зниження вартості інвестицій вигідно міноритарним акціонерам ПФТС.

"Як оцінка УБ, так і оцінка ПФТС впливає на майбутнє розподіл часток в об'єднаній біржі. Акціонерам ПФТС вигідніше зберегти більшу частку. Природно, зниження оцінки вартості УБ грає на руку акціонерам ПФТС", - заявили в ІК "Альтана Капітал", яка спільно з партнерами контролює 22% акцій ПФТС. При цьому в компанії відзначили, що визначальною повинна бути незалежна оцінка вартості бірж.