ua en ru

Шахраї від імені журналіста "Схем" масово розсилають підозрілі електронні листи

Шахраї від імені журналіста "Схем" масово розсилають підозрілі електронні листи Фото: Михайло Ткач (Радіо Свобода)

Шахраї розсилають листи від імені Михайла Ткача

Невідомі масово розсилають фішингові електронні листи від імені Михайла Ткача, журналіста-розслідувача програми "Схеми: корупція в деталях". Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на "Радіо Свобода".

Зазначається, що за минулий тиждень десятки людей повідомили про отримання листів з підробленої електронної адреси tkach.mixailo@gmail.com. Серед людей, що отримали лист - пересічні громадяни, народні депутати, судді, політики та чиновники, друзі та колеги журналіста.

"Шахраї створили "цифрового двійника" Михайла Ткача: електронну адресу з його ім’ям, прізвищем та фото, а також використали у підписі журналіста логотип редакції Радіо Свобода. Сам текст листа імітує запит на коментар, які в такій формі ніколи не розсилалися ані від імені "Схем", ані від імені авторів-розслідувачів програми", - повідомили в редакції "Схем".

Шахраї від імені журналіста "Схем" масово розсилають підозрілі електронні листи

Повідомляється, що у листах, які шахраї розсилають з електронної пошти-клона, пропонується перейти за посиланням на сторонній сайт, який вимагає від користувача ввести його пароль від електронної пошти.

Як розповіли в редакції "Схем", про фейкову розсилку вони дізналися від самих користувачів, які почали масово повідомляти Михайлу Ткачу про підозрілі листи від його імені.

Шахраї від імені журналіста "Схем" масово розсилають підозрілі електронні листи

Підкреслюється, що редакція не бачить очевидного зв’язку між тими, хто постраждав від фішингової атаки.

Крім того, усі переслані користувачами фішингові листи редакція "Схем" направила для аналізу до глобальної служби внутрішньої інформаційної безпеки Радіо Свобода. Також незалежне розслідування щодо організаторів та цілей фішингової атаки проводить українська "Лабораторія цифрової безпеки".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що до зламу поштової скриньки та пов'язаних з нею акаунтів російського журналіста Аркадія Бабченка у вересні 2018 року могли бути причетні люди із "ДНР".