ua en ru

Мосміськсуд зменшив термін ув'язнення М.Ходорковському і П.Лебедєву по другій кримінальній справі з 14 до 13 років (доповнення)

Московський міський суд зменшив термін ув'язнення Михайлу Ходорковському та Платону Лебедєву по другій кримінальній справі з 14 до 13 років. Як повідомили в суді, таким чином, вони вийдуть на свободу в 2016 р. Вирок по другій справі М.Ходорковському і П.Лебедєву вступив в законну силу, передає РБК.

Суд на прохання держобвинувачення знизив фігурантам справи обсяг викраденої нафти майже на 130 млн т, або більш ніж на 68 млрд руб. Представники держобвинувачення попросили суд також залишити попередній вирок без зміни. Самі обвинувачені та їхні адвокати, виступаючи в суді, говорили про незаконність їх кримінального переслідування і винесеного вироку, а також про тиск на суд з боку, зокрема, прем'єр-міністра Володимира Путіна, який заявив у зв'язку зі "справою Ходорковського", що "злодій повинен сидіти у в'язниці "незадовго до винесення вироку у другій справі бізнесмена.

Нагадаємо, 30 грудня 2010 р. Хамовнічеський суд Москви засудив екс-главу НК "ЮКОС" Михайла Ходорковського і колишнього керівника МФО "МЕНАТЕП" Платона Лебедєва до 14 років позбавлення волі кожного. Суд визнав їх винними за ч.3 ст.160 (привласнення або розтрата, вчинені з використанням свого службового становища, а також у великому розмірі), ч.3 ст.174.1 (легалізація (відмивання) грошових коштів або іншого майна, придбаних у результаті вчинення злочину, організованою групою) Кримінального кодексу РФ. Термін відбування покарання для М.Ходорковського вважається з 25 жовтня 2003 р., для П.Лебедєва - з 2 червня 2003 р. Таким чином, М.Ходорковський і П.Лебедєв вийдуть на свободу в 2017 р. Засуджені відбуватимуть покарання у виправній колонії загального режиму.

Суд встановив, що М.Ходорковський і П.Лебедєв за 6 років - у період з 1998 р. по 2004 р. - легалізували 487 млрд руб. і 7,5 млрд дол. У ході читання мотивувальній частині вироку суддя Віктор Данилкін повідомив, що підсудні визнані винними в розкраданні нафти і легалізації грошових коштів, отриманих незаконним шляхом. Разом з тим Хамовнічеський суд Москви припинив кримінальне переслідування М.Ходорковського і П.Лебедєва по епізоду, пов'язаному з розкраданням акцій "Томскнефть ВНК", "у зв'язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності".