ua en ru

Morgan Stanley знаходиться під підозрою через низку угод з продажу інвесторам складних похідних інструментів, забезпечених портфелем боргових зобов'язань.

Один із найбільших американських інвестиційних банків Morgan Stanley знаходиться під підозрою влади через низку угод з продажу інвесторам складних похідних інструментів, забезпечених портфелем боргових зобов'язань (CDO). За даними The Wall Street Journal, владою було ініційовано розслідування проти банку, повідомляє РБК daily.

Фінансова компанія підозрюється в тому, що продавала учасникам ринку CDO, одночасно з цим роблячи ставку на зниження ринкової вартості цих інструментів. Інтерес влади привернули дві операції Morgan Stanley, названі на честь колишніх президентів США Ендрю Джексона і Джеймса Бьюкенена. Серед трейдерів ці операції навіть прозвали "мертві президенти".
Варто зазначити, що претензії федеральної влади до банку точнісінько повторюють звинувачення, висунуті проти одного з конкурентів Morgan Stanley. Ще 16 квітня американська Комісія з цінних паперів і бірж подала позов до суду проти інвестбанка Goldman Sachs, звинувативши його в тому, що він продавав інвесторам фінансові інструменти ABACUS, чудово знаючи про швидке зниження їх курсової вартості. Не дивлячись на те що Morgan Stanley зумів заробити на продажі CDO, загальний результат залученості компанії в ринок похідних фінансових інструментів виявився поганим. В результаті різкого зниження вартості цілої низки паперів компанія в 2007 р. втратила близько 9 млрд дол.
Сам Morgan Stanley відмовляється від яких-небудь коментарів, посилаючись на відсутність інформації з даного питання. "Міністерство юстиції не зв'язувалося з банком у зв'язку з операціями, перерахованими в The Wall Street Journal. У нас немає ніяких даних про те, що влада веде розслідування цих операцій", - йдеться в заяві представника Morgan Stanley.