ua en ru

Moody's: Вищий кредитний рейтинг Франції перебуває під загрозою

Зростання надбавок за операціями з французькими держоблігаціями і економіка, яка слабшає, можуть поставити під загрозу вищий кредитний рейтинг Франції. Такий висновок міститься в представленій в понеділок, 21 листопада, доповіді рейтингового агентства Moody's для інвесторів, повідомляє Deutsche Welle.
У документі наголошується, що якщо ці фактори ризику візьмуть затяжний характер, то уряду Франції буде важче досягти своїх цілей в справі скорочення дефіциту державного бюджету. Автори доповіді визнають, що уряд в Парижі докладає серйозних зусиль у цій справі, однак констатують, що воно не має прямого впливу на такі фактори, як європейська боргова криза і зниження темпів економічного зростання.
Агентство AFP нагадує, що Moody's взяло під нагляд рейтинг Франції ще в середині жовтня. Протягом трьох місяців експерти повинні вирішити, чи можна залишити за Францією рейтинг ААА зі стабільним прогнозом. Негативний прогноз означав би перший крок до подальшого зниження рейтингу.

Минулого тижня спред прибутковості між держоблігаціями Франції та 10-річними облігаціями Німеччини виріс на 200 базисних пунктів - до нового рекорду за час існування єврозони. При такій різниці в ставках Франція платить за довгострокове фінансування майже вдвічі більше, ніж Німеччина. Підвищення прибутковості на 1 процентний пункт обходиться в додаткові 3 млрд євро вартості обслуговування боргу, зазначає Moody's. "Враховуючи прогнози уряду Франції по зростанню реального ВВП на рівні менше 1% на 2012 р., збільшення боргового навантаження зробить досягнення цільових показників влади щодо скорочення дефіциту бюджету більш складним", - відзначає Moody's.