ua en ru

Moody's знизило рейтинг Кіпру з Ba3 до В3, прогноз - "негативний"

Міжнародне рейтингове агентство Moody's знизило довгостроковий кредитний рейтинг Кіпру на три щаблі - з Ва3 до В3. Інформація про це міститься у відповідній доповіді агентства. Прогноз за рейтингом - "негативний".
Боргові зобов'язання з рейтингом В3 в градації Moody's, що вважаються спекулятивними і схильними до високого кредитного ризику.

Основним приводом для зниження рейтингу республіки стала недостатня, на думку Moody's, фінансова підтримка, яку держава планує надавати банківській системі країни і яка становить 8 млрд євро. Крім того, додатковий тиск робить переклад конвертації розрахунків з Грецією в драхми. Обсяг ризиків кіпрських банків за грецьким інвестицій дорівнює 23 млрд євро. Як свідчать розрахунки Агентства, для рекапіталізації банківської системи Кіпру може знадобитися сума, що перевищує 140% національного ВВП.

"Негативний" прогноз по рейтингу пояснюється зростаючою нездатністю уряду країни заповнити дефіцит бюджету самостійно.

Наприкінці червня 2012 р. уряд Кіпру звернувся до партнерів по єврозоні із закликом надати фінансову допомогу. У разі затвердження програми допомоги влада мала намір за рахунок виділених коштів боротися з наслідками, які викликає боргова криза в Греції. Міністр фінансів Кіпру Вассос Шиарли 16 вересня ц.р. оголосив, що угоду країни з "трійкою" кредиторів (Євросоюз, Міжнародний валютний фонд і Європейський центральний банк) буде підписано протягом найближчих тижнів.

Читайте також: МВФ знизив прогноз зростання світової економіки в 2012 р. з 3,5% до 3,3%, в 2013 р. - з 3,9% до 3,6%