ua en ru

Moody's вважає малоймовірним дефолт США в жовтні 2013 р

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service вважає "вкрай малоймовірним" дефолт Сполучених Штатів Америки в цьому місяці. Про це на конференції в Тель-Авіві, повідомив президент, головний операційний директор Moody's Мішель Медлін.

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service вважає "вкрай малоймовірним" дефолт Сполучених Штатів Америки в цьому місяці. Про це на конференції в Тель-Авіві, повідомив президент, головний операційний директор Moody's Мішель Медлін.

"Ми оцінюємо рейтинг США на рівні AAA зі стабільним прогнозом, що відображає нашу думку про надзвичайно низьку ймовірність дефолту", - наводить Reuters слова представника Moody's.

Медлін вказав, що, на думку рейтингового агентства, уряд США зробить все можливе, щоб продовжувати виплати відсотків і погашення облігацій, навіть якщо "стелю" держборгу не буде піднято в поточному місяці.

Нагадаємо, уряд США ще в травні 2013 р. досягло планки держборгу, встановленої конгресом на рівні 16,7 трлн дол. (в даний час загальний держборг США, за офіційними даними, становить близько 16,75 трлн дол., злегка перевищуючи ліміт через облікових факторів). Всі останні місяці Міністерство фінансів США змушене використовувати так звані "екстраординарні заходи" (такі, як припинення деяких особливих транзакцій з урядами штатів і муніципалітетів), щоб продовжувати безперебійне обслуговування боргових зобов'язань. Проте можливості для використання цих заходів будуть вичерпані 17 жовтня 2013 р., попереджає казначейство, закликаючи конгрес підвищити планку держборгу до цього часу.

Якщо республіканці і демократи в конгресі не домовляться про збільшення ліміту запозичень до другої половини жовтня, Мінфін для уникнення дефолту буде змушений покладатися тільки на поступають регулярні доходи, які в звичайний місяць істотно недотягують до видаткової частини. Це означає, що казначейству доведеться "пріоритезувати" виплати за рахунками, тобто затримувати частину "менш важливих" виплат заради продовження "більш важливих" боргових виплат. При цьому аналітики впевнені, що абсолютним пріоритетом для США будуть виплати по казначейських облігаціях, оскільки дефолт за держпаперами призведе до безпрецедентним і, можливо, катастрофічних наслідків не лише для економіки США, але і для всієї світової економіки.

Відзначимо, що наступний після дедлайну 17 жовтня раунд процентних виплат по казначейських облігаціях США припадає на 31 жовтня, коли власникам паперів повинні бути виплачені 5,9 млрд дол. Тому дефолт США буде технічно можливий не раніше цієї дати, навіть якщо конгрес не підвищить планку держборгу до цього часу.