ua en ru

Moody's: Реформи для подолання кризи в єврозоні завершені наполовину

Необхідні реформи для подолання боргової кризи в єврозоні завершені лише наполовину, вважають експерти рейтингового агентства Moody's, повідомляє "Росія-24".

Згідно з доповіддю, опублікованою сьогодні, країни, що потрапили в складну ситуацію (Іспанія, Італія, Португалія), зможуть подолати негативні наслідки кризи лише до 2013 р., так як вже було вжито складні, але необхідні коректування.

"Однак це коригування в кращому випадку завершені лише наполовину залежно від країни", - наголошується в звіті.

Аналітики Moody's спираються на порівняльний аналіз дисбалансів, з якими як і раніше стикаються більш слабкі країни регіону, з "аналогічною кризою і періодом корекції" у Фінляндії та Швеції на початку 1990 рр. У той момент Швеції знадобилося 3 роки, щоб подолати "яму" і повернутися до докризового рівня ВВП, в той час як Фінляндія витратила на це 6 років.

"У порівняльному аспекті скорочення економік Іспанії, Португалії та Італії відносно незначні (принаймні, поки), що схоже з ситуацією в Швеції. Тим часом стан Ірландії та Греції (варто відзначити, що остання, ймовірно, ще не досягла дна) більше схоже на більш глибоке і більш тривале скорочення економіки Фінляндії", - вважають в Moody's.

Однак експерти агентства також відзначили, що один з найбільш ефективних і одночасно складних заходів став девальвувати валюти, з тим щоб скоротити витрати, чого позбавлені країни єврозони.

Відзначимо, вчора прем'єр-міністр Італії Маріо Монті заявив, що нездатність політичних лідерів досягти повного угоди з питань виходу з кризи і забезпечити стабільність спільної валюти обернеться трагедією для Європи.