ua en ru

Moody's присвоїло Грузії дебютні кредитні рейтинги Ba3/Not-Prime зі стабільним прогнозом

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service присвоїло дебютні кредитні рейтинги уряду Грузії. Агентство присвоїло республіці рейтинги емітента в національній та іноземній валютах на рівні Ba3 (довгостроковий) і Not-Prime (короткостроковий). Прогноз по рейтингах - "стабільний", повідомляється в матеріалах Moody's, опублікованих сьогодні, передає РБК.
Рішення присвоїти Грузії суверенний рейтинг Ba3 відбиває, по-перше, прогрес країни "у побудові соціальних, політичних і економічних інститутів та формуванні здорового середовища для розвитку бізнесу", що є, за оцінками аналітиків, унікальним випадком для регіону. По-друге, Moody's відзначає "попереджуючий відповідь уряду Грузії на розгортання глобальної фінансової кризи і військовий конфлікт з Росією в 2008 р.". Завдяки цьому заходу Грузія впоралася зі скороченням прямих іноземних інвестицій і зуміла підтримати прийнятні параметри обслуговування боргу. У той же час аналітики рейтингового агентства вказують на геополітичні ризики, пов'язані з неврегульованим конфліктом з Росією.
"Кредитні рейтинги Грузії відображають явний прогрес останніх років в інституціональному будівництві, завдяки якому країні вдавалося залучати значний іноземний капітал і сприяти економічному зростанню, при цьому зберігаючи прийнятний рівень держборгу", - відзначає віце-президент в групі аналізу суверенних ризиків Moody's Ентоні Томас. За його словами, на початку 2000-х років в країні була повсюдна корупція і вкрай неефективне політичне керівництво, однак після "революції троянд" 2003 р., обстановка змінилася.
У той же час зазначені сприятливі фактори контрастують з відносно низьким рівнем доходів населення і серйозними геополітичними ризиками, які виникли після конфронтації з Росією в серпні 2008 р., говориться в коментарі Moody's. Обстановка в країні буде для інвесторів досить неспокійною, до тих пір поки Тбілісі не вдасться нормалізувати відносини з Москвою, відзначає рейтингове агентство.