ua en ru

Moody's знизило рейтинги трьох українських банків

Рейтингове агентство Moody's знизило рейтинги трьох українських банків. Про це йдеться в заяві агентства про підсумки проведеного планового перегляду рейтингів банків, проведеного по всьому світу для приведення їх у відповідність з суверенними рейтингами країн, у яких вони працюють.

Згідно з заявою Moody's, перегляд пов'язаний з глобальним переглядом методики визначення рейтингів фінансових інститутів по всьому світу і оцінки зв'язків між кредитоспроможністю держав і фінансових установ. Нові підходи до оцінки того, як може впливати кредитоспроможність держави на інші рейтинги в країні були оприлюднені агентством 13 лютого цього року. Згідно з ними агентство очікує, що в результаті проведеного перегляду ізольовані оцінки (standalone credit assessment) кредитоспроможності більшості банків у світі повинні виявитися на рівні або нижче рівня суверенного рейтингу країн, в якій ці банки розташовані і тільки в окремих випадках оцінки банків можуть залишитися на рівні, що перевищує суверенний рейтинг країни.

Рейтингові дії в Україні торкнулися "Приватбанку", "ОТП Банку", "Райффайзен Банку Аваль", "Укрексімбанку".

Рейтинг кредитоспроможності "Приватбанку" був знижений на один рівень - до b1. Це на один ступінь вище суверенного рейтингу України B2, що обумовлено консервативної політикою управління ризиками банку відносно суверенних вкладень з відсутністю прямих і непрямих інвестицій в державні зобов'язання, помірним рівнем диверсифікацією свого бізнесу за межами України і обмеженою залежністю від оптових ринків боргів з рівнем міжнародного запозичення на кінець 2011 р. в 10% від некапітального фондування. Депозитний рейтинг банку був знижений на один щабель до В1. "Негативний " прогноз, присвоєний кредитних і депозитних рейтингах "Приватбанку" відповідає "негативного" прогнозу по Україні.

Рейтинг кредитоспроможності "ОТП Банку" був знижений на два щаблі - до b2. Це відображає банку значний вплив українських держоблігацій, на які припадає більше 80% банківського капіталу першого рівня (на кінець 2011 р.) і інформація про географічну концентрації бізнесу банку в Україні. Депозитний рейтинг у місцевій валюті банку був знижений на одну сходинку - до Ва3, але залишається вищою суверенних рейтингів України.

Також на два рівня був знижений кредитний рейтинг "Укрексімбанку" - до b2. Аналітики агентства пояснюють це в першу чергу зв'язком між кредитним профілем і суверенними кредитними ризиками, що відображає банку значний вплив українських держоблігацій, на які припадає понад 40% капіталу банку першого рівня, географічної концентрацією в Україні і істотними ризиками рефінансування в середньостроковій перспективі, оскільки іноземні запозичення становлять 35% від загального обсягу фінансування "Укрексімбанку".

Прогноз по рейтингах "Райффайзен Банк Аваль" Moody's залишив без змін. Огляд рейтингів банку буде завершено, коли moody's, що завершить огляд дочірніх компаній "Райффайзен Інтернешнл".

Нагадаємо, 5 квітня Moody's помістило рейтинги кількох українських банків в список на перегляд для зниження.