ua en ru

Moody's знизило рейтинг держоблігацій України з B2 до B3, прогноз "негативний" (доповнення)

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service знизило сьогодні рейтинг державних облігацій України на один ступінь - з B2 до B3. Прогноз залишається "негативним". Про це повідомляється в прес-релізі агентства.

Причинами такої дії називаються перегляд у бік пониження інституційної стійкості України, брак зовнішньої ліквідності, яка збільшила валютні ризики, і відносно поганий економічний прогноз по Україні.

Також з В2 до В3 знижений рейтинг державного підприємства "Фінансування інфраструктурних проектів".

"Основним драйвером пониження на один ступінь агенством Moody's державних облігацій України стала оцінка рейтинговим агентством погіршення інституційної стійкості країни, а також зниження рівня політичної прогнозованості і доступності даних... Зниження рівня політичної прогнозованості відноситься до слабкого виконання країною реформ, програм МВФ, а також нездатність домовитися про нову ціну газу з Росією впродовж 12 місяців", - також говориться у повідомленні.

Проблема прозорості виявилася зокрема в тому, що Національний банк України перестав з січня 2012 р. публікувати щоквартальні оновлення, що викликає особливу стурбованість в умовах нестійкої зовнішньої ліквідності. Другим чинником, що вплинув на зниження рейтингу, стало те, що валютні резерви країни скоротилися на 23%, склавши на жовтень ц.р. 24,8 млрд дол. Зниження пов'язане з втручанням центробанку на валютному ринку з метою стабілізувати валюту.

Крім того, у країни слабкі економічні позиції в короткостроковій і середньостроковій перспективі. Погіршення глобальної економічної обстановки вплинуло на порівняно відкриту економіку України негативно: зростання ВВП стало негативним в III кварталі 2012 р. Агентство чекає, що зростання ВВП сповільниться з 5,2% в 2011 р. до 0,5% в 2012 р. Згідно прогнозу Moody's, деяке відновлення до 1,5% відбудеться в 2013 р., частково у зв'язку з обмеженим зростанням кредитів, пов'язаних з валютною політикою центробанку.

Читайте також: Fitch підтвердило рейтинги України на рівні "B" зі "стабільним" прогнозом