ua en ru

Moody's знизило пріоритетний незабезпечений рейтинг BP до А2 з Аа2

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service знизило пріоритетний незабезпечений рейтинг британської енергетичної компанії BP на три ступені - до рівня А2 з Аа2. Про це йдеться в поширеному сьогодні повідомленні Moody's, передає РБК.

На думку аналітиків рейтингового агентства, чергове пониження рейтингу BP відображає посилення негативного впливу на фінансову зовнішність компанії витоку нафти в Мексиканській затоці унаслідок затоплення платформи Deepwater Horizon. Крім того, експерти Moody's чекають збільшення витрат британської компанії на усунення наслідків екологічної катастрофи у зв'язку з переглядом ученими обсягів витоку нафти з пошкодженої свердловини у більшу сторону. В результаті прогнозуються великі суми виплат по відшкодуванню збитку постраждалим регіонам.

В той же час в Moody's оцінили рішення керівництва нафтового гіганта створити фонд обсягом 20 млрд дол. для компенсації збитку від витоку нафти в затоці. На думку аналітиків рейтингового агентства, створення фонду стане "слабким" досягненням британської компанії. Крім того, наголошується, що подібний механізм не позбавляє ВР від її потенційних зобов'язань. Більш того, в агентстві прогнозують збереження невизначеності щодо кредитоспроможності ВР найближчими роками.

Раніше сьогодні міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's знизило ряд рейтингів ВР, включаючи довгостроковий корпоративний кредитний рейтинг компанії з рівня АА- до А.

Розлив нафти з аварійної свердловини BP у побережжя штату Луїзіана вже визнаний найбільшою нафтовою катастрофою в США. З 20 квітня 2010 р., коли на буровій платформі BP стався вибух, в Мексиканську затоку вилилося, за різними оцінками, від 504 тис. до 800 тис. бар. нафти. Фахівці BP зробили вже декілька спроб зупинити потік нафти, але всі вони закінчилися невдачею. Пошкоджена свердловина, ймовірно, фонтануватиме до серпня, коли BP завершить буріння двох розвантажувальних похилих свердловин. Тим часом акції BP на біржах стрімко дешевшають, і в пресі вже з'явилися спекуляції про можливе поглинання британської компанії конкурентами.

Операція по ліквідації наслідків нафтової катастрофи вже коштувала BP 1 млрд дол., проте цим втрати компанії не обмежаться. Так, за оцінками швейцарського банку Credit Suisse, сумарні витрати BP, пов'язані з аварією в Мексиканській затоці, можуть досягти 37 млрд дол., на що піде весь вільний cash-flow концерну за 3 роки. Ринкова капіталізація BP з моменту аварії впала майже на 60 млрд дол.